Takaisin

EKOELIAS - Ekotehokkaan elinkaariasumisen palvelukonseptit

Ala:

Asuminen ja rakentaminen / Ekotehokkuus

Kesto:

03/2008 - 12/2011

Tila:

Päättynyt

Tekijät:

Heli Mäntylä, Minna Kuusela, Tarja Marjomaa, Anne Korhonen, Sari Liski-Markkanen

Rahoittajat:

Tekes ja yritykset (27 kpl)

Yhteistyökumppanit:

TTS, TKK Puurakentamisen klusteri, Seinäjoen ammattikorkeakoulu

Tiivistelmä:

Ekotehokkaan elinkaariasumisen palvelukonseptit tutkimushankkeessa rakennetaan TTS:n omistamalle maa-alueelle Sammattiin kolmenkymmenen asunnon koerakentamisalue. Alueelle on kaavoitettu 15 omakotitalon lisäksi paritaloja ja rivitalo. Hankkeessa mukana olevat tutkimuslaitokset: TTS, Teknillisen korkeakoulun Puurakentamisen klusteri ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu.

Koerakentamisen teemoja ovat monialainen suunnitteluyhteistyö, muuntojoustava elinkaariasuminen, rakennusaikaisten jätteiden lajittelu ja kierrätys, julkisen hirsirakennuksen passiivinen energiansäästö ja energiankulutus elinkaaren aikana sekä etätyön tukeminen suunnittelun keinoin. Tavoitteena on alkukartoituksen perusteella suunnitella asumisen ongelmakohtiin toimivia ja ekotehokkaita elinkaariasumisen ratkaisuja suunnitteluyhteistyön avulla sekä tutkia suunnitteluyhteistyön onnistumista ja vaikutuksia lopputulokseen. Tutkimushankkeessa pyritään osoittamaan kokonaisvaltaisten tarkastelujen kautta ekotehokkaat ja optimoidut ratkaisut kyläkokonaisuuden energiahuollon, jätehuollon, jätevesihuollon ja vesihuollon ratkaisuille. Edellä kuvatut ratkaisut tuotteistetaan, pilotoidaan ja tehdään tunnetuksi Sammatin koerakentamisalueella. Lisäksi tutkitaan yhteisöllisyyttä, etätyöskentelyä ja logistiikkaa kyläyhteisössä.

Tutkimushankkeessa syntyneet malliratkaisut esitellään Ekologisen tiedotustapahtumassa Fiskarsin puumarkkinapäivillä 2011. Lähtökohtana on terve elinkaariasuminen, joka käsittää laajasti ja asiakaslähtöisesti asuinrakennuksen ja ympäristön toimivuuden ja viihtyisyyden unohtamatta palveluja.

 

Hankkeesta julkaistu:

Hankkeen sivut: www.tts.fi/ekoelias

Muut asiaan liittyvät tutkimukset TTS tutkimuksessa:

Ekotehokkaan loma-asumisen tuotteistaminen (EkoLATu) – hankkeen jätehuoltoa käsittelevä tutkimusosuus, jota tehdään Ekoeliaksen jätetutkimuksen kanssa yhteistyössä.

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto