Takaisin

Valaistustekniikka nykypäivän tuotantorakennuksessa

Ala:

Maataloustyö

Kesto:

06/2010 - 12/2010

Tila:

Päättynyt

Tekijät:

Sakari Alasuutari, Eerikki Kaila, Reetta Palva

Rahoittajat:

MKTS (Maatalouskoneiden tutkimussäätiö)

Tiivistelmä:

Hankkeen tavoitteena on yhdistää olemassa oleva tieto valaistuksen vaikutuksesta eläinten biologisiin tarpeisiin ja nykyaikaisen valaistuksen mahdollisuudet. Tavoitteena on myös arvioida valaistuksen uusien teknisten ratkaisujen ja säätötekniikoiden vaikutuksia energiansäästöön.

Hankkeessa koottin kirjallisuuden pohjalta valaistussuositukset, ja kartoitettiin erilaisia teknisiä ratkaisuja ja uusia valaisintyyppejä. Uusille 2000-luvulla rakennetuille kotieläintiloille tehtiin kyselytutkimus, jossa kartoitettiin nykyisiä valaistusratkaisuja ja selvitettiin viljelijöiden tyytyväisyyttä nykytilanteeseen. Hankkeessa tehtiin myös tutkimuskäyntejä eri tuotantoeläinten tuotantorakennuksiin, joissa dokumentoitiin olemassa olevia hyviä valaistuskäytäntöjä ja toisaalta arvioitiin mahdollisia puutteita.

Hankkeesta julkaistu:

  • TTS-tiedote: 6/2010 (625): Valaistuksen energiankulutus kotieläintiloilla (Sakari Alasuutari)
  • TTS-tiedote: 2/2011 (629): Kokemuksia tuotantotilojen valaistuksesta kotieläintiloilla (Sakari Alasuutari)
TTS-tiedote: 5/2011 (632): Mitkä asiat koetaan tuotantorakennusten valaistuksessa tärkeiksi? (Sakari Alasuutari)

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto