Takaisin

Ekologinen keittiö

Ala:

Asuminen ja rakentaminen / Ekotehokkuus

Kesto:

04/2012 - 06/2014

Tila:

Päättynyt

Tekijät:

Minna Kuusela (hankevastaava), Heli Mäntylä, Anne Korhonen, Sari Liski-Markkanen, Tarja Marjomaa

Rahoittajat:

EAKR ja yritykset

Yhteistyökumppanit:

Puurikastamo-hankkeen muiden osahankkeiden vetäjät: Lahden tiede- ja yrityspuisto, Lahden ammattikorkeakoulu, Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Kouvola Innovation Yrityskumppanit: Puusepänverstas Punatammi, Nikari Oy, Stala, Oras Nurmijärven kunta

Tiivistelmä:

Ekologinen keittiö -hankkeen tavoitteena on kehittää ja tuotteistaa ekologisen, kokopuisen ja kotimaisen keittiön kokonaisratkaisu. Hanke on osa Puurikastamo (PuuRi) –hanketta, jolla vastataan puun jatkojalostuksen toimintaympäristön muutoksiin EAKR-alueella.

 

Ekologinen keittiö- hankkeessa syntyy tuloksena ekologisen keittiön kokonaisratkaisu ja pilottina kaksi mallikeittiötä, joista toinen kiertää alan messuilla, ensimmäisenä Habitare 2013, ja toinen sijoitetaan TTS:n Sammatin tiloihin museokahvilaan. Keittiöt valmistaa Puusepänverstas Punatammi. Suunnittelussa käytetään TTS:n Ekoelias-hankkeessa kehitettyä suunnitteluyhteistyön mallia. Kokonaisuudessa huomioidaan myös kodinkoneet, valaistus ja muut keittiön toimivuuteen vaikuttavat asiat.

 

Hankkeen toisena tuloksena valmistuu ekologisen keittiön suunnitteluohje keittiösuunnittelijoille, arkkitehdeille ja kuluttajille. Kuluttajille luodaan myös keittiön hoito-ohjeet, sillä oikea hoito pidentää puukalusteiden ikää.

 

Tärkeinä kohderyhminä hankkeessa ovat suunnittelijoiden ja kuluttajien lisäksi puutuoteteollisuus ja keittiövalmistajat. Keittiövalmistajille ja pienillekin puusepänverstaille halutaan kokopuisella keittiön kokonaisratkaisulla esitellä malli, jolla on myös kansainvälisesti mahdollisuudet menestyä.

 

Puurikastamo-hankeen muut osahankkeet liittyvät hyvin yhteen Ekologisen keittiön kanssa: Lahden ammattikorkeakoulu testaa testauslaboratoriossaan keittiöön kuuluvia puuosia, Lappeenrannan teknillinen yliopisto tutkii osaltaan esim. nanopinnoitteiden ja käsittelyjen mahdollisuuksia ja Kouvola Innovation Oy selvittää digitaalisuuden merkitystä osana keittiökokonaisuutta. Mallikeittiöitä testataan niiden valmistusvaiheessa ja lopullisessa käytössä.

Hankkeesta julkaistu:

Artikkeli TEHO 3/2012

Lähteitä ym. vinkkejä asian tiimoilta:

www.puurikastamo.fi (Puurikastamo-hankekokonaisuuden sivut, avautuvat syyskuussa 2012)

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto