Takaisin

Metsäkoneenkuljettaja

Metsäkoneenkuljettaja TTS

Metsäkoneenkuljettajan työtehtävät

Metsäkoneenkuljettaja valmistaa puutavaraa hakkuukoneella ja kuljettaa sitä metsätraktorilla. Hän käyttää työssään paljon tietoteknisiä laitteita, hallitsee koneiden kunnossapitoon liittyvät tehtävät ja ottaa huomioon laatu- ja toimintajärjestelmät sekä metsien käsittelyn vaatimukset. Koulutuksessa voi suuntautua puutavaran valmistamiseen hakkuukoneella tai lähikuljetukseen ajokoneella.

Hakkuukoneenkuljettaja kaataa, karsii, mittaa, katkoo ja kasaa puutavaraa. Hän suunnittelee täysin itsenäisesti työmaansa, valitsee kaadettavat puut ja valmistaa ne laatuvaatimusten mukaiseksi puutavaraksi. Ajokoneenkuljettaja kuljettaa sen tien varteen ja purkaa kuorman välivarastolle odottamaan jatkokuljetusta. Metsäkoneenkuljettajan työ voi olla myös energiapuun korjuuta tai erikoiskoneilla tehtävää metsänhoitoa.

Työtä tehdään huipputekniikalla varustetussa ison koneen ergonomisesti mukavassa ja lämpimässä ohjaamossa. Tietotekniikka on työssä läsnä monin tavoin. Työtä helpottavat satelliittipaikannus ja sähköiset leimikkokartat, joista näkyvät hakkuualue ja koneen sijainti. Koneen ja nosturin käyttö tapahtuvat ohjaussauvoilla kuin lentokoneen ohjaamossa.
Kuljettaja vastaa luonnon- ja metsänhoidon vaatimuksista, puutavaran mittatarkkuudesta ja laadusta sekä työnjäljestä. Hänen vastuullaan on myös koneen toimintakunnon ylläpito, mihin kuuluu polttoaine- ja voiteluainehuolto sekä pienet korjaustyöt. Usein metsäkoneenkuljettaja huolehtii myös koneen siirtämisestä lavetilla työmaalta toiselle.

Metsäkoneenkuljettajan työn vaatimukset

Metsäkoneenkuljettajan tulee kyetä työskentelemään itsenäisesti luonnon keskellä pitäen kuitenkin sujuvasti yhteyttä niin metsänomistajiin, toisiin kuljettajiin ja kaukokuljetukseen sekä urakoitsijaansa ja urakanantajiin. Työ on vastuullista ja arvostettua. Se edellyttää hyvää havainnointi- ja päätöksentekokykyä, luonnon tuntemusta ja asiakaspalvelu-osaamista. Myös metsäkoneen huolto- ja korjaustyöt tulee hallita.

Lisätietoja:
Pertti Hourunranta
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 050 3879 516


Esite

Koulutus Alkamispäivä Paikka
Hae Metsäalan perustutkinto, metsäkoneenkuljettaja tai metsäenergiantuottaja Nurmijärvi
Hae Metsäalan perustutkinto, metsäkoneenkuljettaja tai metsäenergiantuottaja 10.09.2018 Nurmijärvi
TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto