Maa- ja puutarhatalouden rakennekehityksen odotetaan jatkuvan ja jopa kiihtyvän lähivuosina. Samaan aikaan erityisesti raskaan ruumiillisen työn ennakoidaan vähenevän ja tapaturmariskin pienenevän työympäristön ja työmenetelmien kehittyessä. Työn psykososiaalisten eli henkisten kuormitustekijöiden arvioidaan kuitenkin lisääntyvän. Tiedot käyvät ilmi TTS Työtehoseuran, Luonnonvarakeskuksen ja Työterveyslaitoksen yhteistutkimuksesta.

Tilayhteistyön harjoittamisen sekä urakointi- ja työpalveluiden käytön arvioidaan lisääntyvän lähivuosina, koska tuotantoresurssit ja investoinnit, kuten työvoima, osaaminen, rakennukset ja koneet, on järkevää keskittää omaan ydintoimintaan. Tilayhteistyö ja palveluiden käyttö arvioidaan keskeisiksi yrittäjän omassa päätösvallassa oleviksi keinoiksi työhyvinvoinnin edistämisessä.

– On tärkeää päästä testaamaan ideoitaan ja jakamaan huoliaan työhön ja vapaa-aikaan liittyvissä verkostoissa, kehottaa erikoistutkija Janne Karttunen TTS:stä.

Työolosuhteiden kehittämisen kannustimia ovat työn luonteen ja tuottavuuden, talouden ja hyvinvoinnin sekä alan julkisuuskuvan paraneminen. Koska nämä kannustimet ovat yhteydessä toisiinsa, on tärkeää saada liikkeelle kannustimien positiivinen, toisiaan vahvistava kierre. Työolosuhteiden kehittäminen edistää kaikkien alalla työtä tekevien – yrittäjien, lomittajien ja palkkatyövoiman – työhyvinvointia.

– Kaikissa alan yrityksissä niiden elinkaaren vaiheesta riippumatta voidaan ja kannattaa kehittää työolosuhteita, muistuttaa Karttunen.

Edellä kuvattu ilmenee TTS:n uudesta julkaisusta, joka perustuu Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen, Olvi-säätiön ja Maatalouskoneiden tutkimussäätiön rahoittamaan tutkimukseen. Tutkimuksessa selvitettiin asiantuntijakyselyn avulla työhyvinvoinnin kehittymistä maa- ja puutarhataloudessa alan rakennekehityksen erityispiirteiden valossa.

Lisätietoja:
Janne Karttunen
Erikoistutkija
TTS Työtehoseura
Puh. 044 7143 6897
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
www.tts.fi

Tutkimusjulkaisu:
Karttunen, J., Tuure, V.-M., Lätti, M., Leppälä, J., Rautiainen, R., Mattila, T. ja Mäittälä, J. 2017. Luonnonvara-alan työhyvinvointivisio 2025 – maatalous ja puutarhatuotanto. TTS:n julkaisuja 428: 1–77. Saatavana internetistä: http://www.tts-nyt.fi/images/julkaisut/tiedostot/tyohy25.jpg.pdf

 

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto