Pesutornit testissä

TTS Työtehoseura testaamat neljä pyykinpesukonetta ja lämpöpumpputoimista kuivausrumpua olivat perustoiminnoiltaan yhdenveroisia. Kalleimmissa koneissa olevat lisätoiminnot ja erikoisominaisuudet helpottavat arkea, jos niitä tarvitsee ja osaa hyödyntää monipuolisesti. Digitekniikka on tullut pyykkihuoltoon jäädäkseen ja laitteiden ohjaus sekä valvonta mobiililaitteella on tätä päivää.

Pyykinpesukoneeseen voi mahtua jopa 10 kiloa pyykkiä, mutta harvoin konetta täytetään täyteen. On arvioitu, että pyykkiä pestään useita kertoja viikossa, mutta kerrallaan vain noin kolme kiloa. Päivittäisessä pyykinpesussa on tärkeää, että pyykki puhdistuu ja koneessa on nopeita 40 ja 60 asteen pesuohjelmia. Tehokas linkous on tärkeää, jotta pyykki kuivuu nopeasti ja energiatehokkaasti.

Nopeille, hyvin linkoaville ja huuhteleville 60 asteen pesuohjelmille käyttöä

Testiohjelmiksi valittiin kohtuullisen pituiset, maksimikierrosnopeudella linkoavat ja perusasetuksilla huuhtelevat 20, 40 ja 60 asteen puuvillapesuohjelmat, 60-asteinen siliävän pyykin pesuohjelma ja lyhyt 40-asteen puuvillapyykkiohjelma. Vertailussa arvioitiin pesulämpötilan vaikutusta pesutulokseen, ohjelmien rakennetta ja muunneltavuutta, koneen käsiteltävyys- ja käyttöturvallisuusominaisuuksia ja kunnossapitoa.

Pesutornit energiatehokkaita

Vertailun laitteet olivat erittäin energiatehokkaita. Arvosanoissa huomioitiin pesun ja kuivauksen yhteenlaskettu aika, vedenkulutus sekä kokonaissähkönkulutus. Koneiden sähkön- ja vedenkulutukset olivat samaa luokkaa 20- ja 40-asteen puuvillapesuohjelmalla. Sähkönkulutus kasvoi, kun pesulämpötila nostettiin 60 asteeseen. Koneet kuluttivat 40 asteen lyhytohjelmassa enemmän sähköä kuin vastaavalla perusohjelmalla. Viileässä, 20 asteen pesulämpötilassa pyykkihuollon kokonaisaika ei lyhentynyt 40 asteen pesuohjelmaan verrattuna. Ajansäästömielessä ei matalan pesulämpötilan valinta kannata, mutta kokonaissähkönkulutus voi pienentyä jopa 30 prosenttia.

Ohjelmaominaisuudet monipuolisia

Suomen pehmeä vesi aiheuttaa sen, että pesuaineen neutraloimiseen tarvitaan runsasta huuhtelua. Vertailun koneiden pesuohjelmissa on 2–3 huuhtelua, mutta niihin voidaan valita lisähuuhteluja. Pesuohjelman lyhentäminen ja ohjelmakohtaisen lämpötilan säätömahdollisuus ovat tärkeitä ominaisuuksia. Vertailun koneiden ohjelmavalikoimat ovat monipuolisia ja ohjelmia voi muunnella käyttötarpeiden mukaan. Pesukoneiden 15–20 minuutin pikaohjelmat sopivat lähinnä pyykin raikastukseen. Pikaohjelmissa on rajoituksia pesulämpötiloissa, täyttömäärissä ja linkousnopeuksissa, joten pyykki jää usein melko märäksi, joka pidentää kuivausaikaa ja lisää sähkönkulutusta.

Automatiikka ja digiominaisuudet yleistyvät

Vertailun koneissa on paljon älyteknologiaa, mutta käyttäjän valinnoilla on edelleen iso merkitys lopputulokseen. Koneet tunnustelevat pesun alkuvaiheessa pyykin määrää ja määrittävät ohjelman keston. Usein koneet myös lisäävät huuhteluja, jos viimeinen huuhteluvesi vaahtoaa. Vajaiden koneellisten pesuun kuluu vähemmän aikaa kuin käyttöohjeen ohjelmataulukossa ilmoitetaan, sillä ne perustuvat täysien koneellisten pesuun. Pesukoneessa voi olla myös pesuaineen annostelutoiminto. Kuivausrumpujen automaattiohjelmat perustuvat pyykin jälkikosteuden elektroniseen mittaukseen. Yksilöllisten ohjelmien tallentamisella koneiden muistipaikoille nopeutetaan ohjelmavalintaa ja helpotetaan koneen käyttöä.

Koneesta riippuen kuluttaja voi asentaa mobiililaitteeseensa sovelluskaupasta ladattavia ohjelmia, jonka jälkeen konetta voi valvoa ja hallinnoida etäyhteydellä. Erilaisten mobiilisovellusten avulla voidaan diagnosoida esimerkiksi koneen häiriöitä ja ladata uusia ohjelmia. ”Koneiden älyteknologia luo huikeita mahdollisuuksia, mutta toisaalta vaatii käyttäjiltään entistä enemmän. Ominaisuuksista pääsevät nauttimaan ne, joilla digitaidot ovat hallinnassa”, toteaa tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.

Lämpötila vaikuttaa pesutulokseen

Pesukoneissa pestiin liattua puuvillapyykkiä 20, 40 ja 60 asteen pesuohjelmilla, koska haluttiin selvittää, mitä merkitystä pesulämpötilalla on lopputulokseen. Pesulämpötilan nosto paransi pesutulosta kaikissa pesukoneissa. Ero oli melko pieni verrattaessa 20 ja 40 asteen pesutuloksia keskenään, mutta 60 asteessa pesty pyykki oli selvästi puhtainta. Hankalien tahrojen pesuun kannattaa valita koneessa mahdollisesti oleva tahranpoisto-, tai muu tahroille suositeltu pesuohjelma tai käsitellä tahrakohtaa tahranpoistoaineella ennen pesua.

Vertailun pesutornit olivat

AEG LFL87986 -pyykinpesukone ja AEG Lavatherm T87685IH3 -kuivausrumpu
LG FH4A8TDN2 -pyykinpesukone ja LG RC8055AH2Z -kuivausrumpu
Miele WMH 121 WPS -pyykinpesukone ja Miele TMG 640 WP -kuivausrumpu
Samsung WW12K8402OW -pyykinpesukone ja Samsung DV90H8000HW -kuivausrumpu

Tarkempia tuloksia löytyy TTS:n tutkimustiedotteesta 5/2016 >>

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto