deserve turvallinen

TTS Työtehoseura on ollut mukana jo kolme vuotta yhteiseurooppalaisessa ajoneuvotekniikan kehittämisprojektissa (Deserve-projekti). Hankkeessa kehitetään erilaisia ajoneuvojen turvallisuutta lisääviä apuvälineitä ja järjestelmiä, kuten tutkia ja kameroita. Yhteistyökumppaneita hankkeessa on kaikkiaan 24 ympäri Eurooppaa ja hankkeen budjettikin on mittavat 24 miljoonaa euroa.

Työtehoseuran tehtävä hankkeessa on ollut kyseisten turvajärjestelmien testaus kuorma-autolla oikeissa liikennetilanteissa. Tilanteita on demonstroitu esimerkiksi niin, että kuorma-auto on tullut risteykseen kääntyäkseen oikealle ja kuolleeseen kulmaan on jäänyt pyöräilijä, jota tavanomaisesta kuorma-autosta ei näe. Monitorien ja tutkien avulla kuva pyöräilijästä välittyy kuorma-auton kameranäyttöön. Jos kuljettaja ei katso kameranäyttöön, auton monitorointilaite antaa hälytyksen. Kun auto kääntyy risteyksessä, varoitusjärjestelmä ilmoittaa kuljettajalle pyöräilijän sijainnin ja hälyttää, jos välimatka pyöräilijään on liian pieni.

Projektin testitulosten perusteella voidaan päätellä, ettei mikään tällä hetkellä markkinoilla oleva sensorijärjestelmä ole yksinään riittävän toimintavarma, sen sijaan kahden eri tekniikan, optisen ja tutkan, yhdistelmällä esteet voidaan tunnistaa lähes sataprosenttisesti. Deserve-projektin ansiosta Suomessa on herännyt kiinnostus raskaan kaluston 360 asteen kamerajärjestelmiin hengenvaarallisten kuolleiden kulmien poistamiseksi. Kaksi yritystä on jo aloittanut järjestelmien kaupalliset asennukset. Lisäksi Työtehoseuran vastuualueeseen kuului koko projektin evaluointiprosessista vastaaminen.
Katso hankkeesta lisää oheisista videoista, jotka demonstroivat hyvin, kuinka automaattiseen ajoon monitoroitu auto pystyy.

Lisätietoja hankkeesta Arto Kyytinen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai puhelimitse 050 3870 071.
Deserve www.tts.fi/deserve

 TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto