Heli Mäntylä

Edelläkävijä-blogi

Tutkimusjohtaja Heli Mäntylän (TkT) blogi tutkimuksesta, kehittämisestä, innovaatioista ja tuottavuudesta TTS:ssä.

Meistä jokainen voi hillitä ilmastonmuutosta omilla valinnoillaan, myös töissä. Toimistoissa keskeiset säästökohteet löytyvät paperin käytöstä sekä valaistuksen energiankulutuksesta.

TTS:ssä on asetettu vuodelle 2016 tavoitteeksi kopiointi- ja tulostusmäärien puolittaminen. Tutkimus ja kehittäminen -yksikön uudessa monitilatoimistossa säilytystilojen vähyys ja kaukana sijaitseva kopiokone hillinnevät luontaisesti tulostusmääriä. Lopullisena tavoitteena on paperiton toimisto.

Toimistojätteestä valtaosa on paperia, ja reilusti yli puolet siitä päätyy roskiin jo saman päivän aikana. Paperiarkin matka on ympäristövaikutuksia ja kustannuksia pullollaan. Jokainen voi vaikuttaa paperivuoren korkeuteen miettimällä, voisiko palaverimuistion lukaista sittenkin suoraan koneelta. Pienempi jätemäärä vähentää ympäristökuormaa ja näkyy paitsi pienempinä jätemaksuina myös maltillisempina hankintakuluina.

Koska toimistoympäristössä syntyy eniten paperijätettä, se sujahtaa helposti lähimpään jäteastiaan. Työntekijän päätös määrää sen, mihin paperi lopulta päätyy. Hyvät lajittelupäätökset mahdollistetaan oikeilla roska-astioilla ja niiden oikeilla paikoilla. Oikein kierrätetystä paperista tehdään uusiopaperia. Energiajätteeseen tai pahimmassa tapauksessa kaatopaikalle päätyminen katkaisee paperin materiaalikierron ja kuormittaa ympäristöä turhaan.

Monia tuotteita markkinoidaan ympäristöarvoilla, mutta aidosti ekologisten toimistotarvikkeiden löytäminen edellyttää tarkempaa perehtymistä asiaan. Vastuullisesti valmistetut tuotteet on tehty kierrätetystä materiaalista, ja niiden pakkaukset ovat biohajoavia ja ympäristölle vaarattomia.

Monitilatoimistoon hankittiin led-valaisimet. Niiden elinikä on jopa seitsemän kertaa pidempi kuin perinteisellä loisteputkella. Hyvä tasainen valon laatu ja tarkkaan valittavissa oleva värilämpö ovat led-valon perusominaisuuksia, eivätkä ne tuota IR-säteilylämpöä tai UV-säteilyä. Vanhaan ratkaisuun verrattuna LED-valoputkilla saavutettava energiansäästö on valaistuksessa 50–90 prosenttia verrokkivalonlähteen tyypistä ja iästä riippuen. Ne eivät sisällä ongelmajätteitä, kuten elohopeaa.

Innopajan keittiö syntyi Ekologinen keittiö -hankkeessa. Kokopuinen keittiö on suunniteltu kestämään, ja käyttöikänsä lopussa se on edelleen kierrätettävissä. Kodinkoneet ovat Mielen energiatehokkaita malleja, ja kodinkoneet on sijoiteltu keittiössä oikein. Kahvit juodaan yhdessä oikeista kahvikupeista. Myös vieraille tarjotaan kahvit kupeista, ei kertakäyttöastioista. Yhteisillä kahvituokioilla pyritään vaikuttamaan työilmapiiriin, työntekijöiden hyvinvointiin ja yhteishenkeen. Jos työntekijät tekevät työtä yksinään, juovat kahvikupposensa työpöytänsä ääressä eivätkä halua ”tuhlata” aikaa työkavereiden kanssa jutusteluun, pidemmän päälle myös tavoiteltu tehokkuus voi kärsiä.  

Innopaja on parhaimmillaan monitilatoimistomme sydän, joka sykkii eloisasti työelämän tahdissa ja pitää niin työntekijät kuin asiakkaat fyysisesti ja henkisesti voimissaan.

 

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto