Heli Mäntylä

Edelläkävijä-blogi

Tutkimusjohtaja Heli Mäntylän (TkT) blogi tutkimuksesta, kehittämisestä, innovaatioista ja tuottavuudesta TTS:ssä.

Seinäjoen asuntomessuilla esiteltiin passiivirakenteinen, muoviton hengittävä puutalo. Talo Nuukan ulkomuoto on konstailematon ja selkeä, ikään kuin moderni versio rintamamiestalosta. Rakentamisessa ja suunnittelussa on pyritty hyödyntämään mahdollisuudet kierrätettyjen materiaalien käyttöön. Nykyaikaisen kodin voi tehdä myös luontoa ja lompakkoa ajatellen. Talon runko on uusiutuvaa puuta ja eristeet kierrätettyä sanomalehtipaperia. Myös pintamateriaaleissa on käytetty paljon puuta sekä muun muassa savilaastia. Tontin alkuperäistä metsäpohjaa on saatu säilytettyä hyvin.

Arkkitehti Matti Kuittinen laski Talo Nuukan hiilijalanjäljen. Laskennan tavoitteena oli arvioida valmistusvaiheen ja käytönaikaisen energiankulutuksen hiilijalanjälki. Suurimmat päästöt syntyvät perustuksista ja ulkopuolisista rakenteista. Suurimmat eloperäiset hiilivarastot ovat runko- ja vesikattorakenteissa.

Kokonaisuudessaan talo Nuukan valmistusvaiheessa päästöt ovat hiilivarastoja vähäisemmät. Tämä niin sanottu negatiivinen hiilitase johtuu puupohjaisten rakennusmateriaalien käytöstä sekä erityisesti kevyestä pilariperustuksesta. Näillä keinoilla on voitu välttää runsaasti betonia edellyttävien alapohjarakenteiden päästöt.

Rakennuksen käytönaikaisesta energiankulutuksesta ei aiheudu laskennallisia päästöjä. Energiaa tuotetaan sertifioidulla ekosähköllä, uusiutuvalla puupolttoaineella sekä omalla aurinkopaneelilla. Näinollen rakennuksen valmistusvaiheen päästöillä on keskeinen vaikutus sen elinkaaren päästöihin.

Työtehoseura arvioi Talo Nuukan kymmenen toimivimman talon joukkoon. Erityistä kiitosta sai Talo Nuukan saunaosasto.

sauna

Saunaosastossa oli luonnonvaloa, kaksi suihkua, erillinen wc ja pukeutumistila. Lisäksi pukuhuoneesta pääsi vilvoittelemaan terassille. Työtehoseura kiittää! Kuva: Minna Kuusela.

Lisää kommentti


Turvakoodi
Päivitä

TTS Työtehoseura | PL 5 (Kiljavantie 6), 05201 Rajamäki | asiakaspalvelu@tts.fi This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | (09) 2904 1200 | Tietosuojalausunto