Pienryhmä kokeili traktorin automaattiohjausta Mustialassa
Jaa artikkeli:
Vertaistekno-hankkeen Etelä-Suomen porukka, TTS ja HAMK, järjesti ensimmäisen pienryhmätapaamisen 2.7.2024 Mustialassa. Tapaaminen kokosi yhteen traktorin automaattiohjauksesta kiinnostuneita viljelijöitä, jotka pääsivät testaamaan automaattiohjauksen toimivuutta käytännössä. Mustialan uudessa traktorissa on mukana automaattiset päistekäännökset. Pienryhmä jatkaa kokoontumisiaan tämän ja ensi vuoden aikana tutustuen erilaisiin uusiin teknologioihin.
Vertaisteknon tavoitteena on tarjota viljelijöille ja muille kiinnostuneille mahdollisuus kokeilla ja testata työtä helpottavia ja sujuvoittavia uusia teknologioita. Kesän tapaamisessa keskityttiin erityisesti automaattiohjauksen hyötyihin ja sen testaukseen. Hankkeen tarkoituksena on jakaa saatuja käyttökokemuksia, jotta uusien teknologioiden käyttöönotto olisi helpompaa tulevaisuudessa.
Automaattiohjauksen hyödyt viljelijöille
Viljelijät kokivat, että automaattiohjauksesta olisi hyötyä erityisesti päällekkäisajon välttämisessä ja optimaalisempien ajolinjojen hallinnassa, mikä parantaisi työn tehokkuutta. Automaattiohjaus keventää työtä ja säästää ajatusenergiaa, kun ajolinjojen seuraamiseen ei tarvitse jatkuvasti keskittyä. Heinäkuun tapaamisessa mukana olleet viljelijät kokivat, että automaattiohjauksesta olisi hyötyä erityisesti kylvössä, muokkauksessa ja kesantomurskauksessa.
Tervetuloa mukaan pienryhmätoimintaan
”Pienryhmätoiminta tarjoaa maatalousyrittäjille, oppilaitosten edustajille, neuvojille, tutkijoille ja muille asiantuntijoille mahdollisuuden päästä tutustumaan ja testaamaan erilaisia työtä sujuvoittavia uusia teknologioita. Tapaamisia järjestetään pelto- ja kotieläinpuolelle, tervetuloa mukaan!” kehottaa hankkeen projektipäällikkö Iina Hulkkonen TTS Työtehoseurasta.
Asiantuntijan näkemyksiä automaattiohjauksen eduista
Mukana heinäkuun tapaamisessa oli AGCO Suomi Oy:n tuotekouluttaja Mauri Kuisma, jolle saattoi esittää hankalemmat kysymykset. Kuisma painotti automaattiohjauksesta saatavia taloudellisia hyötyjä: ”Esimerkiksi muutama perunanviljelijä on kertonut, että muutaman sentin tarkkuudella toimivan automaattiohjauksen ansiosta he ovat saaneet samalle lohkolle runsaasti lisää penkkipituutta.” Lisää Kuisman ajatuksia automaattiohjauksen hyödyistä Youtube -videolla.
Seuraavat tapahtumat ja jatkosuunnitelmat
Seuraavaksi Vertaistekno-hankkeen Etelä-Suomen ryhmä osallistuu Mustialan pellonpiennarpäivään 20.8., jossa pienryhmän toimintatapaan voi tutustua tarkemmin. Heinäkuun tapaamisesta saadut kokemukset olivat positiivisia, ja osallistujat kokivat käytännön kokeilun erittäin hyödylliseksi.
Pienryhmätapaamisen 2.7. tulokset lyhyesti
Automaattiohjauksesta olisi hyötyä erityisesti päällekkäisajon välttämiseen ja optimaalisempien ajolinjojen hallintaan, mikä parantaisi työn tehokkuutta.
Automaattiohjausta oli helppo käyttää lyhyen testaamisen perusteella, vaikkakin uuden oppiminen ja erityisesti sisäistäminen vaatii aikaa.
Osallistujat kertoivat aikovansa luultavasti hankkia automaattiohjauksen tulevaisuudessa.
Käytännön kokeilut olivat osallistujien mielestä erittäin hyödyllisiä.
Vertaistekno-hanke toimii vuosien 2024–2025 aikana ja sitä rahoittaa EU:n maaseuturahoitus. Hanke on valtakunnallinen ja pienryhmätoimintaa järjestetään Etelä-Suomen lisäksi myös Savossa, Pohjanmaalla ja Lapissa.
Liitteet:
Videolinkki (https://youtu.be/zpW5_kMKR_M) Janne Karttunen haastattelee Mauri Kuismaa automaattiohjauksen hyödyistä.