Hyppää sisältöön

Työtehoseuran vinkit: varaudu kotivaraan

Työtehoseuran vinkit: varaudu kotivaraan

Suomessa palvelut ja infrastruktuuri toimivat hyvin, mutta yllätyksiä voi tulla. Miten selviytyä, jos sähkön-, veden- tai ruokatarvikkeiden jakelu takkuaa tai äkillinen tilanne aiheuttaa sen, ettei kotoa voi poistua? Kotivarasta on hyötyä tavallisessa arjessa ja myös tilanteissa, joissa on pärjättävä muutamia päiviä ilman ulkopuolista apua.  

Sähkökatkos, luonnonmullistus, epidemiat, sairastuminen, tapaturma tai muu kriisitilanne voivat estää kaupassa käynnin ja palveluiden käytön. Kotivara on omatoimista varautumista, joka on tärkeää sekä henkilökohtaisissa että yhteiskunnallisissa erityistilanteissa. Kotitalouksia suositellaan ennakoimaan kriisejä säilyttämällä kotona vettä, ruokaa ja muita välttämättömyystarvikkeita vähintään kolmen vuorokauden tarpeisiin. 

Kotivara on osa talouden ruokahuoltoa 

Monissa kotitalouksissa kotivaraa on luonnostaan. Ruokahuoltoa helpottaa, kun pakastimessa on pakasteita ja kellarissa juureksia, mehuja ja erilaisia säilykkeitä. Säilöntä lisää omavaraisuutta myös erityistilanteissa. Kotivaraa ovat myös kuiva-ainekaapin sisältö, kuivatut elintarvikkeet, huoneenlämpötilassa säilyvät täyssäilykkeet ja hygieniatuotteet. 

Suunnittele ja varmista varastonkierto 

Kotivaran sisältöön vaikuttavat perheenjäsenten määrä ja henkilökohtaiset tarpeet, kuten erityisruokavaliot ja lääkitykset. Kotivaraa ei tarvitse varastoida samaan paikkaan, joskin silloin kokonaisuuden hallinta helpottuu. Tuotteiden lajittelu omiin kategorioihinsa ja säilyttäminen läpinäkyvissä, merkityissä säilytysrasioissa auttavat varastonhallintaa, jos kotivaran ylläpito tuntuu muuten hankalalta. Kotivaraa käytetään ja täydennetään säännöllisesti, jotta varastoidut tuotteet eivät vanhene. Tuotteiden säilytysaikamerkintöjen seuraaminen ja kierrätys varmistavat tuotteiden ajantasaisuuden.  

Juomavesi listan kärjessä 

Vedestä voi tulla nopeasti puutetta, joten sitä on hyvä olla varastossa. Juomaveden lisäksi vettä tarvitaan ruoanlaittoon, hygieniaan ja wc:n huuhteluun. Vedenjakelun keskeytyminen voi johtua muun muassa veden saastumisesta tai sähkökatkosta. Vesilaitos ja viranomaiset tiedottavat häiriöistä ja ohjeistavat tarvittaessa veden keittoon. Yli vuorokauden kestävien katkosten ajaksi avataan yleensä kunnallisia varavedenjakelupisteitä. Kotona on hyvä olla kannellisia ämpäreitä tai kanistereita veden hakua ja säilyttämistä varten.   

Seuraa tiedotusta 

On tärkeää tuntea varautumisen perusteet ja tiedotuskanavat. Viranomaiset tiedottavat häiriötilanteista muun muassa 112 Suomi -sovelluksen kautta suoraan matkapuhelimeen, joten sovellus kannattaa asentaa. Kiireellisissä, vakavissa tilanteissa viranomaiset lähettävät tekstiviestejä. Radio, televisio, sosiaalisen median kanavat ja viranomaisten verkkosivut tiedottavat myös häiriöistä.  

Puhelin ja paristokäyttöinen radio ovat tärkeitä laitteita, joiden avulla varmistetaan tilanteen tasalla pysyminen. Puhelimen akunkesto on tärkeää, jos sähköt ovat poikki. Puhelinta kannattaa käyttää säästeliäästi ja varmistaa varavirtalähteen toiminta. 

Fiksua varautumista, ei pelon lietsontaa 

Varautuminen erityistilanteisiin rauhoittaa mieltä ja on fiksua kansalaistoimintaa. Stressitilanteita helpottaa, kun ei tarvitse ensimmäisenä huolehtia ruoan ja välttämättömyystarvikkeiden riittävyydestä. Kotivaralla voidaan saavuttaa myös taloudellista säästöä, kun tarvikkeita voi ostaa hiljalleen ja tarjouksia hyödyntäen. Kotivara ei ole vain hätätilanteita varten. Se auttaa monissa arjen tilanteissa ja on hyödyllinen varasto vaikkapa yllätysvieraiden varalle. 

Sisällytä nämä kotivaraan: 

  1. Vesi: Juomavettä vähintään 2 l/hlö. Lisäksi ruoanlaittoon ja hygieniaan tarvittava vesi. 
  1. Ruoka: Hyvin säilyvät elintarvikkeet kuten liha-, kala-, hedelmä- ja vihannessäilykkeet. Kuivatuotteet kuten pasta, riisi, linssit, näkkileipä, keksit, pähkinät, kuivatut hedelmät. Energiapitoiset tuotteet kuten suklaa, energiapatukat, urheilujuomatiivisteet ja -jauheet.  
  1. Lääkkeet ja hygieniatarvikkeet: Henkilökohtaiset lääkkeet, hygieniatarvikkeet, ensiaputarvikkeet, saippua, wc-paperi jne. 
  1. Valaisimet ja paristot: Taskulamppu, otsalamppu, varaparistoja 
  1. Muut tarvikkeet: Paristokäyttöinen radio, varavirtalähde, kynttilät ja tulitikut, retkikeitin tai kaasugrilli, ämpäreitä, käteistä rahaa.  
  2. Lemmikkieläinten tarvitsemat tuotteet 

Teksti: Tarja Marjomaa, TTS Työtehoseura 
Kuvat: Vastavalo/Riitta Weijola  

Haku