Hyppää sisältöön

Peltorobotin testaus vastasi odotuksiin 

Peltorobotin testaus vastasi odotuksiin

Työtehoseuran tekemä peltorobotin testaus täytti odotukset Siskosten Vihannestilalla lantun ja tillin viljelyssä: kylvöt sujuivat hyvin ja paikkatietoon perustuva haraus tuotti varsin hyvää jälkeä.  

Kesällä 2023 peltorobottia testattiin pääasiassa sokerijuurikkaalla, johon se alun perin on kehitettykin. Tänä kesänä haluttiin kokeilla robotin toimivuutta muilla kasveilla. Testauksen kohteena oli Säkylässä sijaitseva Siskosten Vihannestila, jolla viljellään monia eri avomaan vihanneksia. Tilalla on useita vuosia oltu kiinnostuneita peltoroboteista, joista odotetaan apuja rikkakasvien hallintaan. Uusia ratkaisuja kaivataan, sillä nykyisellään joudutaan käsin kitkemään isojakin aloja, jos tehokkaita torjunta-aineita ei ole käytettävissä. 

FarmDroid-peltorobotin toiminta perustuu tarkkaan satelliittipaikannukseen, minkä toimivuus on kaiken edellytys. Erikoisen haasteen kylvöviikolle toi poikkeuksellisen voimakas aurinkomyrsky, joka todennäköisesti häiritsi tarkan paikkatiedon saantia. Aurinkomyrskyn laannuttua ja uuden yrityksen myötä kylvöt sujuivat hyvin.  Lantulla taimivälinä käytettiin 10 senttimetriä, mikä on robotilla minimietäisyys rikkakasvien haraamiseksi riviltä taimien välistä. Tillillä sen sijaan tuli hieman säätöä. Tavoitteena oli kylvää siemeniä riviin vieri viereen, käytännössä mahdollisimman paljon. Ajonopeutta jouduttiin merkittävästi hidastamaan, jotta siementen syöttölaite pystyi syöttämään riittävästi siemeniä.  
 

Peltorobotin testaus vastasi odotuksiin


Robottiharaukset aloitettiin parin viikon päästä kylvöistä, ja haraukset jatkuivat heinäkuun loppupuolelle. Robottiharattu lanttukasvusto pysyi puhtaampana rikkakasveista kuin traktoriharalla hoidettu alue. Tillirivit pyrittiin haraamaan mahdollisimman läheltä taimia, mutta väistämättä rikkakasveja jäi jonkin verran riveille.  
 
FarmDroid-peltorobotin toimintaperiaate on selkeä ja robotti on sinällään helppokäyttöinen. Uudenlaista osaamista ja asennoitumista laitteen käyttöön kuitenkin tarvitaan. Tekniikka on verkottunutta, yhteydet pitää saada toimimaan, eivätkä kaikki bitit aina heti ole kohdallaan.  
 
 
Peltorobotiikalla kestäviä viljelykäytäntöjä eli PeltoRobo-hankkeessa tavoitteena on kokeilla ja tutkia peltorobotiikkaa käytännön olosuhteissa vihannesviljelyssä. Rahoituslähteenä on Maatilatalouden kehittämisrahasto (Makera). 
 
 
Teksti ja kuvat: Reetta Palva ja Eerikki Kaila, TTS Työtehoseura 

Haku