Lisää kansainvälistä liikkuvuutta
Jaa artikkeli:
Lukuaika n. 3 minuuttia
Erasmus+ avaa uusia ovia opiskelijoille ja henkilöstölle
Työtehoseurassa on kautta aikain osattu hyödyntää kansainvälisyyttä osana kilpailukykyämme. Erityisesti strategiset kumppanuushankkeet ovat olleet tärkeässä roolissa koulutuksen kehittämisessä ja erilaisissa innovaatioissa. Kumppanuushankkeet ovat tuoneet henkilöstölle mahdollisuuden liikkua ulkomaille hankepartnerien aktiviteetteihin ja kokouksiin.
Tällä vuosikymmenellä Työtehoseurassa otettiin konkreettinen askel eteenpäin kansainvälisen liikkuvuuden saralla, kun uudistimme kansainvälisyysstrategiamme vuonna 2020 ja haimme samalla Opetushallituksesta Erasmus+ -akkreditointia takaamaan säännöllisen rahoituksen pitkäjänteiseen liikkuvuustoimintaan. Erasmus+ -akkreditointi on eräänlainen laatuvarmistettu Erasmus+ -jäsenyys, jossa olemme laatineet suunnitelman liikkuvuustoiminnasta ja tavoitteista, joita haluamme liikkuvuuksilla saavuttaa. Samalla olemme myös sitoutuneet suunnitelman mukaisesti toteuttamaan liikkuvuuksia.
Ensisijainen tavoitteemme liikkuvuustoiminnalle on henkilöstön kehittyminen ja osallistuminen kansainvälistymistoimintaan. Lisäksi tavoitteenamme on osallistaa opiskelijoitamme liikkuvuustoimintaan ja tarjota heille mahdollisuuksia suorittaa ulkomaanjaksoja.
Opiskelijat ja opettajat ulkomaille
Henkilöstön osalta suosituimpia liikkuvuusmuotoja ovat erilaiset opetusalan seurantajaksot, joissa vietetään jakso seuraamassa oman alan opettajan työtä ulkomailla ja voidaan samalla vaihtaa tietoja hyvistä käytänteistä ja saada myös omaan työhön uutta näkökulmaa. Mahdollista on myös suorittaa opetusjakso ulkomailla, eli opettaa omaa aihetta ulkomaiselle opiskelijaryhmälle. Liikkuvuusrahoituksella voi myös osallistua ulkomaiselle koulutusjaksolle sillä edellytyksellä, että koulutus on aktiivista osallistumista monikansallisen ryhmän mukana; pelkkä luento ei siis vielä takaa rahoitusta.
Opiskelijoiden osalta suosittuja liikkuvuusmuotoja ovat olleet kansainväliset työssäoppimisjaksot sekä osallistuminen ammattitaitokilpailuihin ulkomailla. Osa liikkuvuuksille lähtijöistä on lähtenyt ulkomaille ensimmäistä kertaa elämässään ja kokemus on ollut varmasti ikimuistoinen.
Tukea saatavilla
Liikkuvuusrahoitus antaa tukea matkaan liittyviin kuluihin kuten matkalippuun, majoittumiseen, liikkumiseen ja matkaan vaadittaviin asiakirjoihin sekä tarvittaviin vakuutuksiin. Rahoitus muodostuu matkan pituuden, keston ja kohdemaan perusteella. Henkilöstön liikkuvuuksien yksilötuen tukisumma on hiukan suurempi kuin opiskelijoiden. Liikkuvuustuki on tarkoitettu pääasiassa EU-maiden väliseen liikkuvuustoimintaan sekä ns. ohjelmaan assosioituneisiin kolmansiin maihin (mm. Turkki, Norja ja Sveitsi), mutta osan (20 prosenttia tällä hetkellä) tuesta voivat akkreditoidut oppilaitokset käyttää myös ns. globaaleihin liikkuvuuksiin eli EU:n ulkopuolelle suuntautuviin matkoihin.
Globaaleissa liikkuvuuksissa tuen käyttö on muutenkin rajoitetumpaa eli kaikki liikkuvuustoiminnot, kuten kouluttautuminen, eivät ole käytettävissä. Globaalien liikkuvuuksien tärkeys on huomattu myös rahoittajan taholla ja näkyvissä on, että globaaliliikkuvuuksiin käytettävän osan prosentuaalinen koko voisi kasvaa tulevaisuudessa 40 prosenttiin. Liikkuvuustoimintojen tärkeä osa on myös jälkimarkkinointi sekä tulosten hyödyntäminen. Jokaisesta liikkuvuusjaksosta annetaan todistus (sertifikaatti) ja osallistuja tekee raportin, mutta kokemuksista on hyvä puhua omassa tiimissä ja tuoda näin hyvät käytännöt myös muiden saataville. Opiskelijat ovat hyödyntäneet liikkuvuusjaksoissa opittuja asioita omissa lopputöissään sekä pitäneet aiheesta esitelmän omalle luokalleen. Opiskelijat ovat myös esimerkillään voineet rohkaista liikkuvuusjaksolle sellaisiakin opiskelukavereita, ketkä muuten eivät olisi uskaltaneet mahdollisuuteen tarttua. Henkilöstön kesken kollegoiden hyvät kokemukset toimivat samalla tavalla madaltaen kynnystä liikkuvuusjaksolle lähtemiseen.
Kansainvälisissä verkostoissa
Työtehoseura on jäsenenä monessa kansainvälisessä verkostossa, joiden toimintaan osallistuminen edellyttää liikkumista. Hyvänä esimerkkinä on esimerkiksi EfVET (European forum of technical and Vocational Education and Training) jonka kautta opiskelijat ja henkilöstö ovat löytäneet uusia liikkuvuuskohteita. Liikkuvuustoiminnassa on kesästä 2025 alkaen käytössä uusi ryhmäliikkuvuustoiminto, joka mahdollistaa henkilöstön ja opiskelijoiden yhteiset lyhyemmät (2-30 pv) liikkuvuudet. Näiden toivotaan konkreettisemmin mahdollistavan jonkin opintoihin liittyvän kokonaisuuden tai kouluttautumisen suorittamisen ulkomailla.
Teksti: Teemu Lähde, kehittämispäällikkö
Kuva: Rebekka Koskinen ja Erika Malmström
Artikkeli on julkaistu TEHO-lehdessä 4/2024. Voit tutustua lehden digiversioon tästä linkistä.
Erasmus+ -akkreditointi on osa koulutuksen kehittämistä. Koulutuksen kehittämisen hankkeissa kehitämme yhdessä verkoston kanssa uusia tehokkaita menetelmiä koulutukseen sekä luomme uusia tarpeen mukaisia koulutussisältöjä. Koulutuksen kehittämisen hankkeet palvelevat Työtehoseuran asiakkaita tai suoraan Työtehoseuran koulutusten toteutusta. Tutustu koulutuksen kehittämisen toimintaan täältä.