Hyppää sisältöön

Miten brändisi voi? – Vahva brändi kuuluu kaikenkokoisille yrityksille

Brändeistä ja niiden yhteiskuntavastuusta keskustellaan nykyään entistä enemmän. Suuret yritykset varmistavat paikkansa Helsingin Sanomien etusivuilla ja julistavat missioitaan isolla rahalla. Samalla kuluttajat reagoivat mainoskampanjoihin nopeasti somessa, ammattilaiset kommentoivat LinkedInissä ja asiantuntijat analysoivat kampanjoita TV:n puheohjelmissa. Mutta mitä tämä kaikki tarkoittaa pienelle maaseudun mikroyrittäjälle?

Moni yrittäjä saattaa ajatella, että brändäminen on vain suurten yritysten ja isoihin markkinointibudjetteihin liittyvä asia, joka ei kosketa omaa liiketoimintaa.

– Väärin, sanoo digitaalisen markkinoinnin asiantuntija Noora Kokko TTS Työtehoseurasta.

Brändääminen ja vahvan brändin kehittäminen on mahdollista ja suotavaa kaikenkokoisille yrityksille, myös mikroyrityksille.

Noora Kokko, digitaalisen markkinoinnin asiantuntija, TTS Työtehoseura

Brändin rakentamisen perusasiat

Moni mikroyrittäjä on jo alkuvaiheessa kehittänyt yritykselleen logon, valinnut fontit ja brändivärit, jotka näkyvät verkkosivuilla. Tämä on hyvä alku, mutta Kokko muistuttaa, että pelkkä visuaalinen ilme ei riitä, kun kilpailu kovenee.

– Brändin syvyyttä on tärkeää vahvistaa. Minkä tunteen brändisi herättää asiakkaissa? Millainen persoona brändisi olisi, jos sillä olisi ääni? Käyttäisikö se puhekieltä, murretta tai hurttia huumoria? Näillä yksityiskohdilla voi erottua helposti, eikä se maksa paljon, Kokko kertoo.

Brändi on kokonaisvaltainen mielikuva, joka syntyy visuaalisesta ilmeestä, asiakaspalvelusta, myytävistä tuotteista, hintatasosta ja jopa yrityksen fyysisistä tiloista. Brändi on oikeastaan 360°-kokemus, joka ulottuu asiakkaalle annettavasta lupauksesta aina yrityksen aitouteen ja luotettavuuteen.

Miksi tämä on tärkeää maaseudun yrittäjille?

Asiakkaiden ostovoima on heikentynyt ja ostopäätöksiä punnitaan tarkemmin kuin koskaan aiemmin. Kokko korostaa, että nyt on viimeistään aika panostaa brändin vahvistamiseen.

– Pidä huoli siitä, että brändisi on johdonmukainen ja selkeä, asiakaslupaus tulee vahvasti esille ja brändi on luotettava, aito ja totta, hän painottaa.

Pitkäjänteinen ja laadukas työ auttaa yritystäsi nousemaan asiakkaiden ”viiden parhaan” joukkoon, kun he tekevät seuraavaa hankintapäätöstään. Hyvin hoidettu markkinointi ja brändäys luo positiivisia muistijälkiä, ja jos valinta ei osunutkaan heti sinun yritykseesi, asiakkaat saattavat silti suositella sinua muille.

Brändin kehittäminen askel kerrallaan

Jos brändin kehittäminen tuntuu vaikealta, Kokko neuvoo yrittäjiä aloittamaan yksinkertaisimmista asioista.

– Mikä on yksi tärkeä kontaktipiste asiakkaidesi ostopolussa, joka tulisi laittaa kuntoon? Onko se verkkosivut, yrityksesi näköinen kyltti tien laidassa vai jokin muu?, hän kysyy.

Aloita pienillä, toteutettavilla askelilla ja kehitä brändiäsi voimakkaammaksi omien resurssiesi puitteissa. Muista, että brändiä johdetaan ihmisten johtamisella – brändi ei ole vain logo, vaan se on koko yrityksesi tapa toimia ja olla olemassa.

Brändin kehittäminen on pitkä prosessi, mutta kun lähdet liikkeelle oikeista askelista ja johdat brändiäsi johdonmukaisesti, se vie yrityksesi pitkälle.

KASVUUN – Kestävää kasvua maaseudulle

Digitaalisen markkinoinnin ja myynnin sekä brändäyksen teemaa käsitellään KASVUUN – Kestävää kasvua maaseudulle -hankkeen pienryhmätapaamisissa. Hanketta toteutetaan EU:n maatalous ja maaseuturahoituksen sekä Keski-Suomen ja Pirkanmaan ELY-keskusten tuella.

Yhteystiedot

Haku