Hyppää sisältöön

TTS Testaa: Ruokaa hitaasti hauduttaen

Ruokaa hitaasti hauduttaen - Crock-pot eli haudutuspata

TTS Työtehoseura testasi Crock-pot haudutuspataa sekä jo 1990-luvulta tuttua Aromipesää.  Molemmat laitteet soveltuvat ruoan hitaaseen kypsentämiseen, mutta niiden hyödyntäminen ruoanvalmistuksessa vaatii hieman harjoittelua. Crock-potilla valmistuu ruokaa iso määrä kerralla.  Aromipesää käyttäessä säästää sähköä. 

Crock-pot eli haudutuspata toimii tasaisella lämmöllä ja se kypsentää ruoan hitaasti useiden tuntien ajan. Laite koostuu rungosta, jossa on lämmityselementti, ja keraamisesta astiasta, johon ruoka-ainekset laitetaan. Laitteen teho on pieni (240 W). Parin ensimmäisen tunnin aikana laite kuumentaa ruoka-aineet haudutuslämpötilaan ja varsinainen kypsennys alkaa vasta sen jälkeen.  

Laitteessa on valmisohjelmia. Food-toiminnolla valitaan ensin pääraaka-aine ja sitten määrä.  Aika ja lämpötila on mahdollista valita myös manuaalisesti (high, low, lämpimänäpitotoiminto). Maksimikypsennysaika on 20 tuntia.  Lisäksi voi valita ajan, milloin haluaa ruoan olevan valmista.  Ajastimen maksimiaika on 12 tuntia. Valmisohjelmia käytettäessä laite siirtyy ohjelman päättyessä lämpimänäpitotilaan. Lämpimänäpitoa ei suositella käytettävän yli 4 tuntia, jotta ruoan mikrobiologinen laatu säilyy hyvänä.   

Aromipesä edelleen käyttökelpoinen  

Aromipesä on vanha suomalainen keksintö, joka on suunniteltu helpottamaan ruoanlaittoa ja säästämään energiaa. Siihen sopivat kaksisankaiset kolmilitraiset ja sitä pienemmät kattilat, joiden pohjan halkaisija on korkeintaan 16 cm. Aromipesän pohjalle laitetaan pahvi suojaamaan sitä liian kuumalta kattilan pohjalta. Metallipidikkeet pitävät osat kiinni toisistaan. Käyttöohjeessa suositellaan käytettävän alumiinifoliota kattilan ja kannen välissä lämmön karkaamisen estämiseksi.  

Aromipesä on valmistettu EPP-polypropeenista ja se eristää lämpöä. Haudutettavat ruoka-ainekset esikypsennetään kattilassa, joka siirretään Aromipesään. Esikypsentämisen aikana ruokaan varautunut lämpö varmistaa, että ruoka jatkaa kypsymistä omassa lämmössään energiatehokkaasti.    

Harjoittelu tekee mestarin  

Laitteiden käyttöohjeet ovat suppeat.  Crock-potin käyttöohjeessa on ohjeita reseptien muokkaamiseen. Niiden mukaan kypsennysaika on low asetusta käyttäen noin kaksinkertainen high -asetukseen verrattuna. Esikokeissa ei huomattu oleellista eroa eri lämpötila-asetuksissa. Kaikki ruoanvalmistuskokeilut päädyttiin tekemään high-asetuksella. Sekä haudutuspadalle että Aromipesälle suunniteltuja reseptejä löytyy netistä jonkin verran. Muitakin ruokaohjeita voi soveltaa ja kokeilla. Laitteiden käyttö vaatii jonkin verran suunnitelmallisuutta ja raaka-aineet tulee valita hitaaseen kypsennykseen soveltuvaksi. Kypsennettäessä tulee käyttää vähemmän nestettä kuin tavallisessa kattilassa, sillä haihtuminen on vähäisempää kuin liedellä kypsennettäessä.   

Laitteilla valmistettiin punajuuri-linssipataa, ruispuolukkapuuroa sekä kasvishernekeittoa. Lisäksi koetaloudet valmistivat molemmilla laitteilla riisipuuroa sekä Crock-potilla erilaisia pataruokia, keittoja sekä lihalientä.   

Crock-potissa ruoan lämpötila nousee hitaasti huoneenlämmöstä noin 90 asteeseen reilussa kahdessa tunnissa. Käyttöohjeessa suositellaan, ettei padan kantta avata ensimmäisen kahden tunnin aikana.  Pitkään kypsennettäessä lämpötilat nousevat vähitellen kohti 100 astetta. Aromipesässä lämpötila laskee vähitellen. Testeissä ruoka säilyi yli 60 asteessa 5–6 tuntia.  

Ruoanvalmistuskokeiluissa kypsennysaika oli Crock-potissa huomattavasti pidempi kuin käyttöohjeessa annettu ohjeellinen kypsennysaika. Punajuuri-linssipata ja hernekeitto onnistuivat hyvin ja kypsyivät kahdeksassa tunnissa. Ruis-puolukkapuuroa piti sekoitella pohjaan tarttumisen estämiseksi. Puuro kypsyi neljässä tunnissa. Sen koostumus oli selvästi löysempää kuin Aromipesässä haudutettu.  Sähköä laite kulutti 1,2–1,8 kWh valmistetusta ruoasta riippuen.   

Aromipesää käytettäessä raaka-aineita esikypsennettiin ensin liedellä noin 15 min ja sen jälkeen annettiin hautua Aromipesässä. Punajuuri-linssipata kypsyi siinä viisi tuntia. Punajuuret olivat hieman napakoita, mutta pata onnistui hyvin. Ruis-puolukkapuuro onnistui Aromipesässä kolmessa tunnissa erinomaisesti.  Puuron koostumus oli sileä ja se valmistui vaivattomasti. Hernekeitto ei kypsynyt seitsemän tunnin haudutuksen aikana, vaikka sen luvataan valmistuvan 4–6 tunnissa.  Aromipesää käytettäessä sähköä kuluu ainoastaan esikypsennyksen aikana. Sähkönkulutusta ei mitattu, mutta esikypsennyksen aikana liesityypistä riippuen sähköä arvioidaan kuluvan noin 0,5–1 kWh.  

Koko juttu luettavissa Teho-lehdessä 1/2025  

Teksti ja kuvat: Anne Korhonen ja Sari Liski-Markkanen, TTS Työtehoseura 

Haku