Johtajana maatalousyrityksessä
Jaa artikkeli:
Millaisia tekijöitä löytyy maatalousyrityksen menestyksen taustalta? TTS Työtehoseuran johtamiskoulutukset tukevat kehittyvää liiketoimintaa. Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa opiskeleva Heli Mikkola näkee tärkeinä talouslukujen realistisen tarkastelun ja tietoon pohjautuvat päätökset.
Päivittäisessä työssään maatalousyrittäjä tekee jatkuvasti isompia ja pienempiä päätöksiä: mitä työn alle seuraavaksi, mitä hankintoja on tehtävä, mihin investoidaan ja mikä on tekemisen suunta pitkällä tähtäimellä. Parin vuoden takaisessa Smart Farmers-tutkimuksessa selvitettiin maatalousyrittäjien menestymistä ja sitä selittäviä tekijöitä. Tutkijoiden havaintona oli, että menestyvillä yrityksillä korostuivat taito tehdä strategista johtamista ja talousasioiden hallintaa. Menestyneiden yrittäjien ominaispiirteissä toistuivat aktiivisuus ja suunnitelmallisuus, mutta myös kyky ottaa aikaa omalle hyvinvoinnille. Menestyvät yritykset olivat motivoituneita työssään ja kokivat työssään hyvän olon tuntemuksia. Työssä on imua silloin, kun se tuottaa innostuksen ja tarmokkuuden tunteita. Rohkaisevana nähtiin, että menestyviä maatalousyrittäjiä oli peltoalaltaan kaikenkokoisilla tiloilla, kaikissa maakunnissa ja lähes kaikissa tuotantosuunnissa. Yrityksen menestymiseen ei siis ole vain yhtä selittävää tekijää, vaan se syntyy monesta osa-alueesta, motivaatiosta ja yrittäjän ominaisuuksista.
Smart Farmers-tutkimuksessa selvitettiin maatalousyrittäjien menestymistä. Menestyvillä yrityksillä korostuivat taito tehdä strategista johtamista ja talousasioiden hallintaa. Menestyneiden yrittäjien ominaispiirteissä toistuivat aktiivisuus ja suunnitelmallisuus, mutta myös kyky ottaa aikaa omalle hyvinvoinnille.
Kohtalonkysymyksiin komppausta
Yrittäjien johtamis- ja taloustaidot ovat osa riskien hallintaa ja menestymistä. Työtehoseura on yli 10 vuoden aikana kouluttanut eri toimialoille johtamistaitoja, muiden muassa rakennusalalle, viherrakentamisen yrityksiin, auto- ja kuljetusaloille, varastologistiikkaan ja yrittäjäyhteisöille. Työn oheen soveltuvina tutkintoina ovat suositut Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto ja Lähiesimiestyön ammattitutkinto.
Viime vuosien uusina avauksina ovat olleet koulutukset maaseudun moniyrityksille yhteistyössä Agronomiliiton kanssa sekä hevosalan yrityksille Suomen Hippoksen ja Suomen Ratsastajainliiton taustatuella. Kokeilumielellä käynnistettyjen uusien ryhmien suosio ja palaute on ollut myönteistä. Ensimmäisen hevosyrittäjien johtamiskoulutuksen suoritti lähemmäs 30 opiskelijaa ja parhaillaan tutkinnon parissa ahertaa noin parikymmentä opiskelijaa. Uuden tiedon lisäksi arvoon nousee vertaistuki: on turvallista vaihtaa ajatuksia yrittäjyyden iloista ja haasteista samanhenkisten kanssa.
”Talouslukuja ei pidä kaunistella”
Nurmijärven Perttulassa sijaitsevan Palomäen tilan yrittäjäpariskunta Heli ja Juha Mikkola näkevät menestymisen ykköstekijöinä oman toimintaympäristön tuntemisen ja kyvyn tarkastella omaa tekemistään sopivan kriittisestikin. Hevosyritystoimintaa pyörittävä Heli Mikkola opiskelee parhaillaan Työtehoseurassa Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa.
– On osattava tehdä tilannetajuisia ratkaisuja ja tietoon pohjautuvia päätöksiä. Esimerkiksi peltoviljelyssä panostamme hyviin peltoihin, ja vastaavasti karsimme heikkoja lenkkejä. Joskus on viisautta jättää jotain tekemättä ja irrottautua vanhoista totutuista tavoista, juttelee Heli Mikkola.
Palomäen tilan kokonaisuuteen kuuluvat maatila, heinän myynti, hevosten täysihoitotalli, pihatto ja kesälaidunten vuokraus. Yrityksen tekemisen meininkiä kuvaavaa on aktiivisuus jatkuvaan kehittämiseen. Maatila on ollut yksi Suomen noin sadasta Carbon Action -tilasta, jossa on tutkittu käytännön oloissa peltojen hiilensidontaa ja ympäristövaikutuksia. Hevostallissa on sovellettu Lean-ajattelua ja kiinnitetty huomiota työn keventämiseen. Tallin kymmenen karsinapaikkaa ja neljän hevosen pihatto ovat tyytyväisten asiakkaiden käytössä. Kesäisin tarjonnassa on laidunpaikkoja.
– Johtamiseen kuuluu niin tallin, hevosten kuin asiakkaiden johtamista. Pitkän tähtäimen suunnittelua määrittelevät pitkälti omat voimavaramme, eli lähinnä se, mihin yrittäjäpariskuntana pystymme ja ehdimme. Vaikka välillä tulee kaikenlaisia uusia ideoita, täytyy kokonaisuus järkevänä.
Yritystoiminnassa menestymiseen vinkkinä on rehellisyys talouslukuja kohtaan. Numeroita ei pidä kaunistella, vaan laittaa luvut paperille juuri sellaisena kuin ne ovat. – Yritystoiminnassa parasta on se, kun hommat sujuvat ja työt rullaavat. Arjen sujuvuutta osaa arvostaa, kiteyttää Heli Mikkola.
Teksti: Sirpa Pussinen, Työtehoseura. Kuva: Heli Mikkola
Artikkeli on julkaistu alun perin Teho-lehdessä 1/2025