Metsäalan EU-akatemia: vaikuttaminen on ratkaisujen tarjoamista
Jaa artikkeli:
TTS Työtehoseuran Metsäalan EU-akatemia valmentaa metsäalan ammattilaisia vahvaan vaikuttamiseen. Faktat, sopivan nöyrä asenne, toisten kunnioittaminen ja selkeät viestit toistuvat vinkkeinä EU-tason viestinvälitykseen.
Metsäalan EU-akatemia on uusi avaus metsäalan ammattilaisten osaamisen lisäämiseksi. Yksilötasolla osallistuja oppii EU-päätöksenteon logiikkaa ja vaikuttamisen keinoja. Laajemmin katsottuna otetaan haltuun EU-osaamista ja viedään porukalla viestiä eteenpäin.
– On aivan erityistä, että koolla oli näin erilaisilla taustoilla metsä- ja puuteollisuuden yrityksiä, edunvalvojia, yhdistyksiä, hallintoa ja tutkimusorganisaatioita. Lopulta kyse on siitä, että yhteisesti reagoidaan muutoksiin, arvioivatMetsäalan EU-akatemian projektipäällikkö, TTS Työtehoseuran yksikön johtaja Henna Hurttala ja akatemian rakentamisessa keskeisessä roolissa toiminut Mikko Ohela, Ohela Consulting. Yhteistyön puolesta puhui myös hankkeen rahoittajana toimineen Suomen Metsäsäätiön toimitusjohtaja Martta Fredrikson. – Yhdessä vaikuttamalla saa aikaan enemmän.
EU-vaikuttamiseen viisaasti ja oikea-aikaisesti
Läpi Metsäalan EU-akatemian näkökulmina ovat, mitä nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa ja miten asioihin vaikutetaan. Perusasioista liikkeelle, oli asianajaja, OTT Sonya Walkilan agenda kurssin avaukseen. – On hyvä tietää, mistä lähtökohdista toimivat EU:n toimielimet, näistä tärkeimpinä Euroopan komissio, Euroopan parlamentti ja Euroopan unionin neuvosto, ja miten direktiivit ja asetukset syntyvät. Prosessit ovat hitaita. Lakiehdotuksen valmisteluun kuluu helposti kuukausia, yli vuosi tai parikin.
Viisas ja oikea-aikainen EU-vaikuttaminen oli maa- ja metsätalousministeriön metsäneuvos Tiina Rytilän sanomana. – Hyvän EU-vaikuttamisen elementtejä ovat läsnäolo, heikot signaalit, verkostot, ajoitus, kannanmuodostus, yhteistyö ja ennakkovaikuttaminen. Läsnäolo Brysselissä on tärkeää, sillä vaikuttaminen tapahtuu erilaisissa kohtaamisissa.
Pekka Pesonen maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö, jonka aiempi tausta on mm. Euroopan viljelijä- ja osuuskuntajärjestö Copa-Cogecan pääsihteerin tehtävistä, vei ajatukset ratkaisujen tarjoamiseen. – Edunvalvonnassa on tärkeää tehdä kotitehtävät kunnolla ja suhtautua ihmisiin kunnioituksella. Vaikuttaminen on aina myyntitilanne, jossa tarjotaan ratkaisuja, sellaisiakin, josta vastaanottaja ei ole edes ollut tietoinen. Metsäalan merkityksellisyys on osattava perustella, sillä kestävyys ja monimuotoisuus ei välttämättä ole kaikille tuttua.
Muutoksissa ennakoivasti
Historian ja poliittisen kehityksen ymmärrys on vaikuttajille tärkeää, jotta osaa suhteuttaa oman agendansa osaksi laajempaa kokonaisuutta. Helsingin Yliopiston akatemiatutkija Timo Miettinen näkee EU:ta järjestelmänä, joka muuttuu jatkuvasti ja jonka on reagoitava jatkuvasti uusiin haasteisiin. – Haasteet, jotka nyt esillä liittyvät historiaan ja kysymys onkin, miten jatkuvasti sopeudutaan uuteen aikakauteen. Tämän hetken kohtalonkysymyksiä on, miten EU sopeutuu Trumpin turvallisuuspoliittiseen ajatteluun ja kauppapoliittiseen linjanmuutokseen, ja toisaalta miten EU reagoi Kiinan kasvavaan vaikutusvaltaan, arvioi Miettinen. Metsäalan vaikuttajille vinkkinä on viedä eteenpäin sellaisia ratkaisuja, jotka toimivat koko EU-tasolla. Uusia kumppaneita voi löytyä myös muilta sektoreilta kuin omalta toimialalta.
Metsäalan EU-akatemian valmennuspäivillä asiantuntijapuheenvuoroissa kuultiin lisäksi Paul Brannen CEI-Bois, Elsi Katainen Euroopan parlamentti, Marko Mäki-Hakola MTK, Karoliina Niemi Metsäteollisuus ry, Esa Hyvärinen Fortum ja Teemu Seppä Metsähallitus.
Metsäalan EU-akatemia jatkuu valmennuspäivällä ja ammattimatkalla Brysseliin. – Vaikuttamistyö on yhä enemmän joukkuepeliä. Kumppanuudet ja verkostot tekevät meistä vahvempia ja kokoamme suurempia. Uskon juuri tämän korostuvan muuttuvassa EU:ssa, totesi TTS toimitusjohtaja Teemu Hassinen.

Yläkuva: Metsäalan EU-akatemian ensimmäisen kurssin osallistujat.
Metsäalan EU-akatemia
Metsäalan EU-akatemia on Suomen Metsäsäätiön rahoittama ja TTS Työtehoseuran toteuttama hanke, jossa pilottikoulutuksella lisätään EU-asioiden parissa nyt ja tulevaisuudessa työskentelevien osaamistasoa EU:n päätöksenteosta, politiikasta vaikuttamisesta. EU-osaamisen lisääminen turvaa osaltaan suomalaisen metsäsektorin menestystä myös tulevaisuudessa.
Lisätietoja:
