Hyppää sisältöön

Ruoka Akatemia

Ruoka Akatemian tavoitteena on lisätä päättäjien ja vaikuttajien ymmärrystä suomalaisesta ruokajärjestelmästä ja vahvistaa tietämystä suomalaisen ruuan alkuperästä, jalostuksesta ja kaupanalasta. Ruoka Akatemia nostaa esille monipuolisesti, eri näkökulmat huomioiden ruokajärjestelmän faktoja ja tulevaisuuden näkymiä.

Ruoka Akatemia luo uudenlaista vuorovaikutusta koko ruokaketjun ja yhteiskunnan toimijoiden välillä. Keskustelu- ja kohtaamisfoorumi kokoaa yhteen hallinnonalojen, järjestöjen, median, koulutuksen, tutkimuksen, neuvonnan ja yritysten edustajia sekä poliitikkoja ja muita vaikuttajia.

Hankkeen aikataulu:2019 – 2025
Hankkeen toteuttajat: TTS Työtehoseura
Hankkeen rahoittajat:Maa- ja metsätalousministeriö

Ruoka Akatemioissa on nostettu esille ajankohtaisia aiheita ilmastonmuutoksesta, omavaraisuudesta ja ruoka-alan yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta. Eduskuntavaalien alla ja jälkeen vuonna 2023 käytiin keskustelua ruoka-alan kasvun ja viennin mahdollisuuksista sekä ruokajärjestelmän merkityksestä hallitusohjelmassa. Vuosien 2024-25 kantavina teemoina ovat huoltovarmuus, ruoka-alan kasvu ja viennin mahdollisuudet.


Ruoka Akatemian ohjausryhmässä on mukana vankka joukko suomalaisen ruokajärjestelmän asiantuntijoita. Elintarvikealan yritykset ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita seminaarien ja kenttäjaksojen toteutuksessa.

Ruoka Akatemian toimintamalli pohjautuu vuorovaikutteisiin, kerran vuodessa toteutettaviin seminaaripäiviin ja niitä tukeviin kaksipäiväisiin ruokaketjua esitteleviin kenttäjaksoihin. Kenttäjaksoilla on tutustuttu monipuolisesti elintarvikkeiden jatkojalostukseen, kaupanalan yrityksiin, alkutuotantoon ja kalastuselinkeinoon. Yrityskumppaneina ovat olleet mukana muiden muassa Fazer, HKScan, Apetit, NHK-Keskus, Valtra ja useita muita. Osana toteutusta ovat aamiaistilaisuudet, joissa nostetaan esille ajankohtaisia keskustelunaiheita. Tavoitteena on, että toisia tapaamalla ja tietoa vaihtamalla syntyy vuorovaikutusta ja verkostoitumista, josta hyötyvät ruokajärjestelmän kaikki osa−alueet. 

Vaikuttava ruokajärjestelmä

Ruoka Akatemian taustalla on tahto kehittää ruokajärjestelmän toimijoiden välistä yhteistyötä. Suomalainen ruokajärjestelmä työllistää kaikkiaan yli 340 000 henkilöä. Ruuantuotanto, elintarvike- ja juomateollisuus, majoitus- ja ravitsemisala ja kaupanala ovat vaikuttavia työllistäjiä ja elintärkeitä suomalaiselle omavaraisuudelle. Työllistävyysvaikutus ulottuu kuljetusalalle, pakkausteollisuuteen, koulutus-, tutkimus- ja neuvontasektoreille sekä tuotekehitykseen. Ruoka-alan kasvulle ja viennin edistämiselle on myönteiset tulevaisuudennäkymät.

Tulokset ja yhteenveto

Ruoka Akatemian kutsutilaisuuksiin (2019-2023) on osallistunut satoja päättäjiä ja vaikuttajia. Kaikille avoimia tapahtumatallenteita ja verkkolähetyksiä voi seurata Ruoka Akatemia YouTube-kanavalla. Ruoka Akatemian myötävaikutuksella on tehty uutisointeja eri kanavilla sekä laajaa some-viestintää mm. Ruoka Akatemian X-viestintäpalvelussa ja LinkedInissä. Onnistuneina tuloksina ovat olleet osallistujien keskinäinen verkostoituminen ja vuorovaikutus eri toimijoiden, kuten tuottajien, teollisuuden, kaupanalan ja hallinnonalojen välillä.

Linkit ja julkaisut

Ruoka Akatemian videotallenteisiin voi tutustua YouTube-kanavalla.

Tapahtumat

Tapahtumatiedotuksen kanavana on X-viestintäpalvelu @RuokaAkatemia ja LinkedIn @RuokaAkatemia.

Hankkeen yhteyshenkilö

Haku