Jatkuvan kasvatuksen koulutusmallin jalkautus ja jatkokehittäminen (JAAKKO)
Kohderyhmään kuuluivat metsäalan oppilaitokset, hakkuukoneenkuljettajat, työnantajat ja järjestöt.
Hankkeen aikataulu: | 1/2022 – 3/2023 |
Hankkeen toteuttajat: | TTS Työtehoseura |
Hankkeen rahoittajat: | Maa- ja metsätalousministeriö |
Jatkuvan kasvatuksen koulutusmallin jalkautus ja jatkokehittäminen (JAAKKO) -hankkeen tavoitteena oli tarjota täydennyskoulutuskonseptia metsäalan oppilaitosten ja toimijoiden käyttöön. Näin pyrittiin edistämään hakkuukoneenkuljettajien ja muiden alan toimijoiden kuten metsäpalveluyritysten osaamista kestävän metsänhoidon ja monipuolisten hakkuukäytänteiden osalta. Painotuksena oli jatkuvan kasvatuksen hakkuumenetelmät. Koulutusmalli on kehitetty MonimuotohakkuuEXPERTTI-hankkeessa vuonna 2020 ja sen toimivuutta on pilotoitu MoniTEHO-hankkeessa vuonna 2021.
Hakkuukäytänteiden monipuolistaminen ja erityisesti jatkuvan kasvatuksen menetelmien hyödyntäminen siihen soveltuvilla kohteilla palvelee metsänomistajien tarpeita. Luonnonhoidon valtavirtaistaminen ja laadukas toteuttaminen ovat osa kestävää metsätaloutta hakkuutavasta riippumatta.
Tulokset ja yhteenveto
Koulutuskonseptia jalkautettiin olemalla yhteydessä metsäalan oppilaitoksiin ja järjestämällä webinaari koulutusmateriaalin hyödyntämisen lisäämiseksi. Oppilaitoksia avustettiin yksilöllisesti koulutusmateriaalin käyttöönotossa.
Olemassa olevaa materiaalipakettia täydennettiin tuottamalla videoita jatkuvan kasvatuksen hakkuiden laadukkaasta toteuttamisesta esimerkkikohteilla. Lisäksi tuotettiin metsäkoneenkuljettajan tarkistuslista jatkuvan kasvatuksen kohteissa tehtäviä hakkuita varten.
Verkko-oppimisympäristön alusta päivitettiin modernimmaksi ja käytettävämmäksi. Uuden materiaalin julkaisemisen lisäksi oppimisympäristöön päivitettiin hankkeen aikana uudistuneet PEFC-metsänhoitokriteerit.
Julkaisut ja linkit
Koulutusmateriaalit: https://tts.ccsi.io/ (luo käyttäjätunnus ja kirjaudu sisään), ks. erit. videot ja tarkistuslista jatkuvan kasvatuksen hakkuumenetelmien opintomoduulissa
Webinaari: https://youtu.be/VkvF4lcQoh4
Tapahtumat
Järjestettiin pilottikoulutuksia neljällä eri paikkakunnalla