Elintarvikealan kasvu, huoltovarmuus ja datatalous puhuttivat Ruoka Akatemia-seminaarissa
Jaa artikkeli:
Ruoka-ala hallitusohjelmassa oli kärkiaiheena Ruoka Akatemia 2023-seminaarissa. Päättäjien ja vaikuttajien keskustelufoorumissa kuultiin maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin ja useiden kansanedustajien puheenvuoroja. Tilaisuuden päätti painokas nuorten keskustelu.
TTS Työtehoseuran järjestämässä Ruoka Akatemiassa ruodittiin hallitusohjelmaa ruoka-alan näkökulmasta. Yhteisenä tavoitteena hallitusohjelmassa on sitouduttu alkutuotannon ja elintarvikealan kehittämiseen.
- Koko ruokaketjun hyvinvointi vaatii kaikkien ketjun osapuolten hyvinvointia. Olennaista on, että kaikkia kuullaan, arvioi maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah ruokajärjestelmän kokonaiskuvaa.
Huoltovarmuus ja ruuantuotannon turvaaminen näkyvät vahvasti hallitusohjelmassa. Erityisenä nostona kiitosta sai suomalainen vahva omavaraisuusaste, johon kaikki maat eivät suinkaan yllä. Omavaraisuuden ohessa painotuksena on elintarvikeviennin parantaminen. Vuonna 2022 suomalaisia elintarvikkeita vietiin 2,3 miljardilla eurolla ulkomaille. Tavoitteena on jopa tuplata suomalaisen elintarvikkeiden vienti.
- Kotimaan markkinat ovat rajalliset, joten elintarvikevienti on olennaista elintarviketeollisuuden kasvulle. Suomalaiset elintarvikkeet ovat laadukkaita, minne tahansa maailmalle vietynä, toteaa Essayah.
Kansanedustajien keskustelussa Ritva Elomaa (PS), Tiina Elo (Vihr.), Tuomas Kettunen (Kesk.) ja Anders Norrback (RKP) nostivat keskusteluun kansanterveyden, markkinalähtöisyyden ja maataloustuotannon kannattavuuden.
- Ekologisella kestävyydellä on tärkeä rooli ruoka-alan tulevaisuuden rakentamisessa. Haluamme syödä kotimaista ruokaa myös tulevaisuudessa. Hallitustyössä ratkaiseva kysymys onkin, miten onnistutaan kestävän ruuantuotannon murroksessa, toteaa Tiina Elo (Vihr.).
Nuoret äänessä
Päivän päätöksenä käytiin seminaarin juontajan Jaakko Loikkasen johdattelemana painokas nuorten keskustelu. Äänessä olivat Arvi Tolvanen Kokoomuksen Nuorten Liitosta, Emilia Kangaskolkka Sosialidemokraattiset Nuoret ry:stä sekä Selinä Nera Vihreistä Nuorista. Tulevaisuuden ruokajärjestelmän elinehtoina nähtiin kestävyys, vastuullisuus ja innovaatiot.
- Ilmaston ja biodiversiteetin merkitys ruokajärjestelmässä korostuvat. Kasvipohjaisten tuotteiden lisääminen on tulevaisuuden trendi. Muutoksessa tarvitaan yhteistyötä ja yhteisiä päämääriä kansalaisten ja alkutuottajien välillä, arvioi Demarinuorten tuore puheenjohtaja Emilia Kangaskolkka.
Hallitusohjelman lisäksi kuultiin esityksiä tekoälyn, datan ja digitaalisuuden mahdollisuuksista tulevaisuuden ruokajärjestelmässä.
Videotallenne on tulossa lähipäivien kuluessa Ruoka Akatemia – YouTube-kanavalle.