Huomio kuormalavahyllyjen turvallisuuteen
Jaa artikkeli:
Kun varastohyllyt ovat kunnossa, onnettomuusriskit vähentyvät ja työturvallisuus paranee. Kuormalavahyllystöjen säännöllinen tarkastaminen on lakisääteinen velvoite ja kriittinen osa työpaikan turvallisuuskulttuuria. TTS Työtehoseura tarjoaa koulutusta ja asiantuntijapalvelua kuormalavahyllyjen turvallisuuteen.
Työturvallisuuden perusasioita ovat perehdytetyt työntekijät, siisti työympäristö ja kunnossa olevat työvälineet. Yrityksissä, joissa varastoidaan ja liikutellaan suuria tavaramääriä, on kuormalavahyllyjen turvallisuus ensiarvoisen tärkeää. Kuormalavahyllyt eivät ole vain logistiikka-alan yrityksille tai varastoille ominainen piirre, vaan niitä on yhtä lailla missä tahansa teollisuuden ja kaupan alan yrityksissä. – Toistaiseksi Suomessa on vältytty vakavilta hyllyromahduksilta, mutta vaara tapaturmille on aina olemassa. Kun varastoissa käsitellään miljoonia kiloja tavaraa trukeilla ja muilla erilaisilla kuormankäsittelylaitteilla, täytyy turvalliseen työskentelyyn kiinnittää jatkuvaa huomiota, painottaa Työtehoseuran sisälogistiikan koulutuspäällikkö Jukka Ronkainen.
Kun varastoissa käsitellään miljoonia kiloja tavaraa trukeilla ja muilla erilaisilla kuormankäsittelylaitteilla, täytyy turvalliseen työskentelyyn kiinnittää jatkuvaa huomiota,
Työturvallisuuslainsäädäntö asettaa määräyksiä kuormalavahyllyjen asennukselle, tarkastukselle ja kunnossapidolle. Ammattitaidolla tehty vuosittainen määräaikaistarkastus on osa kuormalavahyllyjen turvallisen käytön varmistamista. – Varastohyllyt ovat iso investointi, ja jo hankintavaiheessa kannattaa tehdä suunnitelma siitä, miten turvallisuudesta huolehditaan. Kyse on myös yrityksen tuottavuudesta, sillä jos käy huonosti, vaikkapa hyllyromahdus, voi toiminta keskeytyä pitkäksikin aikaa. Pahimmassa tapauksessa voi tapahtua peruuttamattomia henkilövahinkoja.
Vaurioita laidasta laitaan
Samoin kuin työtapaturmat, ovat myös kaikki hyllystöihin kohdistuvat vauriot ehkäistävissä. Tietoisuus riskeistä, osaaminen ja huolellisuus ovat avaintekijöitä. Hyllyturvallisuus on aina työnantajan vastuulla ja työntekijän vastuulla taas on ilmoittaa havaitsemistaan vaurioista. – Hyllyvaurioita näkee laidasta laitaan. Ne voivat olla vaurioituneita pystypylväitä tai tuentaosia, ja ylikuormitettuja vaakapalkkeja tai olosuhteista johtuvaa vaurioitumista. Yleisin vaurioitunut hyllystön osa on diagonaali- tai alavaakatuki, joihin kohdistuu yli puolet kaikista vaurioista. Yli 90 prosenttia vaurioista kohdistuu alle kahden metrin korkeudelle hyllystöissä, mikä on luonnollista, sillä trukista on huonoin näkyvyys juuri näihin alempiin osiin, valottaa Jukka Ronkainen.
Yli 90 prosenttia vaurioista kohdistuu alle kahden metrin korkeudelle hyllystöissä.
Tarkastus on huolellista työtä, jossa käydään läpi hyllystön asennus ja kunto silmämääräisesti ja erilaisia mittavälineitä hyödyntäen. Tarkastus vaatii suorittajaltaan tarkkuutta, pitkäjänteisyyttä ja ennen kaikkea perehtyneisyyttä kuormalavahyllystöjen rakenteisiin ja erilaisiin vauriotyyppeihin. Tarkastuksessa käydään läpi hyllystöjen osat aina pystypylväistä tuentaosien kiinnityksiin saakka, lavojen ja tuotteiden sijoittelu hyllystöön, sekä hyllystön kantavuuden määrittelemisen kannalta tärkeät kuormituskilvet ja niiden vastaavuus hyllystön kokoonpanoon. Myös mahdolliset hyllystöissä käytettävät suojavarusteet ja lisävarusteet käydään läpi tarkastuksen aikana.
Hyllytarkastus haltuun
Työtehoseura kouluttaa kuormalavahyllystöjen tarkastajia yhden päivän kestoisissa avoimissa koulutuksissa, joiden ajankohdat ja koulutuspaikkakunnat löytyvät nettisivujen koulutuskalenterista. Tarjolla on myös yrityksille suunnattuja henkilöstön täydennyskoulutuksia, joissa työpaikalla yhdessä perehdytään hyllytarkastusten tekemiseen. Mikäli oman tarkastajan koulutus työpaikalle ei ole ajankohtaista, voi hyllytarkastuksen tilata Työtehoseurasta. Parhaaseen tulokseen päästään, kun teoria ja käytäntö yhdistyvät. Perehdyttämällä trukinkuljettajat kuormalavahyllystöjen käytössä piileviin riskeihin, voitaisiin suurin osa hyllystöihin kohdistuvista vaurioista ehkäistä.
– Meillä on kaiken taustalla halu laajentaa tietoutta hyllyturvallisuudesta, olivat kyseessä yritykset, työpaikat tai muut oppilaitokset. Opiskelijoilta monesti kuulee, että on silmiä avaavaa nähdä, kuinka monen tekijän summa hyllyturvallisuus on. Arjen tekemisessä tämä monesti unohtuu, toteaa Jukka Ronkainen.
Yrityksen kertomaa:
PaloDEx Group Oy: Riskitietoisuutta ja turvallisuutta
PaloDEx Group Oy on hampaiston ja kasvojen alueen kuvantamisen tuotekehitykseen ja valmistukseen erikoistunut yritys, joka työllistää Tuusulan toimipisteessä noin 240 henkilöä. Työturvallisuus on yrityksen yksi tärkeimmistä tavoitteista.
– Halusimme lähteä parantamaan yrityksemme hyllyturvallisuutta lisäämällä henkilöstön osaamista kuormalavahyllyistä. Olemme kouluttaneet Työtehoseuran koulutuksissa ensin kuormalavahyllystöjen tarkastajiksi kaksi henkilöä. Tämän lisäksi perehdytimme tuotannon esihenkilöt ja trukinkuljettajat hyllyjen turvalliseen käyttöön yrityskohtaisissa koulutuksissa. Riskitietoisuus on koulutuksien jälkeen kasvanut ja nyt meillä on osaamista toimia entistä turvallisemmin. Koulutukset saivat positiivisen vastaanoton osallistujilta ja se oli hyvin käytännönläheinen. Koulutuksien avulla pystymme varmistamaan turvallisemman työympäristön kaikille työntekijöillemme ja tietenkin hoitamaan lakisääteiset velvoitteemme.
– Anniina Tykkyläinen, EHS Manager
Artikkeli on julkaistu alunperin TEHO-lehdessä 1/2025
Tutustu lehteen tästä linkistä
Lisätietoja: www.tts.fi > hyllyturvallisuus
Teksti: Sirpa Pussinen, Työtehoseura
Kuvat: Jukka Ronkainen, Työtehoseura