Hyppää sisältöön

Hyvä johtaminen, parempi mieli

Hyvä johtaminen parempi mieli

Työtehoseuran toteuttaman Metsäalan Johtamisakatemian keskiössä on kaikista tärkein, ihminen.

Osaavat ja motivoituneet ihmiset jaksavat haastavissakin tehtävissä ja suhtautuvat myös uudella tavalla ajatteluun avoimesti. Tämä on organisaatioiden uudistumisen ja menestyksen edellytyksiä. Hyvät johtamistaidot ja ihmisten potentiaalin ymmärtäminen ovat myös kasvualusta tuottavalle ja innovatiiviselle työkulttuurille. Näistä lähtökohdista rakentuu Metsäalan Johtamisakatemia, joka on osa Metsämiesten säätiön rahoittamaa Metsähyvinvointi-ohjelmaa. Johtamisakatemian tavoite on tukea koko metsäalan kehittymistä vastaamaan tulevaisuuden osaamisvaatimuksia.

Jo yli 500 johtamisakatemian käynyttä

Johtamisakatemian paalujuuri on ykköskurssi, jolle kutsutaan metsäteollisuuden, metsänhoitoyhdistysten, yritysten, ja julkisen sektorin johtajia, asiantuntijoita sekä esimiehiä. Ykköskurssin pääteemoina ovat olleet vuorovaikutus, tulevaisuuden työ, sisäinen motivaatio ja inhimillisen yhteyden johtaminen. Aihepiireihin ovat johdatelleet huippuasiantuntijat, kuten näyttelijä ja tunnetaitovalmentaja Outi Mäenpää, Tampereen yliopiston hallintotieteen professori Jari Stenvall, professori, aivotutkija Minna Huotilainen ja psykologi, yritysvalmentaja Ilona Rauhala. 

Vuonna 2024 järjestettiin sarjassaan jo 24. ja 25. ykköskurssit ja kurssin käyneitä onkin jo pitkälle yli 500. Erilaisten ihmisten johtamiseen ja vahvuuksiin keskittyvä kakkoskurssi ja neuvottelu- ja konfliktienhallintataitoihin keskittyvä kolmoskurssi puolestaan tarjoavat mahdollisuuksia syventää osaamista näistä teemoista. Metsäalan Johtamisakatemia on kehittyvä ja hioutunut kokonaisuus, jonka välittömät ja välilliset positiiviset vaikutukset metsäalan organisaatioiden menestykselle ovat kiistattomat.

Konkareille ja tuleville johtajille

Johtamisakatemian koulutusohjelma on suunniteltu metsäalan ammattilaisten johtamistaitojen kehittämiseen ja on tarkoitettu niin nykyisille kuin tuleville alansa johtajille. Ohjelmaan osallistuminen toimii kutsuperiaatteella, ja hankkeen ohjausryhmä päättää kursseille kutsuttavat henkilöt heidän työnantajiensa aloitteesta. Kiinnostuksensa osallistumisesta voi ilmaista myös suoraan yhteyshenkilöille, joten heihin kannattaa olla rohkeasti yhteydessä, jos kiinnostuu akatemiasta.

Verkostosta voimaa

Kurssien lisäksi järjestetään vaikuttajabrunssitilaisuuksia, jotka tarjoavat akatemian käyneille mahdollisuuden päästä ajankohtaisen tiedon ääreen ja tavata toisiaan. Vuonna 2024 järjestettiin kaksi erityyppistä brunssia; ensimmäisen teemana oli metsäammattilaisten työhyvinvointiin kiinteästi liittyvä metsäuutisointi asiaan perehtyneen dosentti VTT Juhani Wiion selvityksen pohjalta. Toinen vaikuttajabrunssi kokosi Akatemian käyneitä Metsäpäivien yhteydessä pidettyyn tilaisuuteen, jossa pääpuhujana toimi nykyinen työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö, pitkän uran myös mm. Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtajana tehnyt Timo Jaatinen.   

Edellisten vuosien tapaan kurssi ja brunssit ovat saaneet osallistujilta kiittävää palautetta. Erään kurssille osallistuneen palaute kiteyttää sen, miten anti koetaan: ”Kurssi oli hyvin toteutettu ja sain siitä hyviä ajatuksia oman johtajuuden kehittämiseen. Esiintyjät olivat ammattitaitoisia ja osasivat asiansa. Iso plussa verkostoitumisesta.”

Johtamisakatemian keskiössä on sen alusta asti ollut se kaikista tärkein, ihminen. Lähestymiskulma on edelleen mitä tuorein ja Johtamisakatemian vaikutus metsäalan menestykselle saavutetaankin juuri ihmisten kautta; akatemian käyneiden välittämänä. Suomen metsäalan, ​sen yritysten ja yhteisöjen ​ihmisiin perustuva menestyminen on Johtamisakatemian kirkas tavoite.

Lisätietoja:

Metsäalan Johtamisakatemian ajankohtaisista asioista tiedotetaan Metsähyvinvointiohjelman sivustolla www.metsahyvinvointi.fi/johtamisakatemia

Teksti ja kuva: Henna Hurttala, Työtehoseura

Artikkeli on julkaistu alun perin TEHO-lehdessä 1/2025
Tutustu lehteen tästä linkistä

Haku