Joulupöytä koreaksi – vinkit astioiden lasikorroosion ehkäisyyn
Jaa artikkeli:
Jouluherkut ja yhdessä ruokailu ovat tärkeä osa joulunviettoa. Kauneimmat lautaset, lasit ja tarjoiluastiat kaivetaan esiin kruunaamaan juhlakattaus. Pettymys voi olla suuri, jos säilytyksessä olleisiin astioihin on tullut samentumia ja rumia viiruja. Mistä ilmiö johtuu ja voiko siltä suojautua?
Lasikorroosio, kansanomaisesti lasirutto tai lasihome, ei tartu, mutta vaurioittaa vaivihkaa lasitavaraa ja astioiden lasitetta. Korroosion syntymiseen vaikuttaa ensisijaisesti lasin laatu. Myös käyttäjän toiminnalla on merkitystä.
Lasikorroosiota syntyy, kun lasin pinnalla tapahtuu kemiallista hajoamista kosteuden, kemikaalien ja muiden ympäristötekijöiden vaikutuksesta. Käytännössä lasipinnalta poistuu muun muassa kalsiumioneja. Lasin pinta alkaa hiljalleen säröillä, samentua ja värjääntyä. Voimakkaat pesumenetelmät ja -aineet sekä mekaaninen käsittely lisäävät lasikorroosion riskiä. Vauriot ovat pysyviä eikä niitä voi korjata. Haurastunut lasi myös särkyy helposti. Lasikorroosio iskee herkimmin huonolaatuiseen tai vanhaan lasitavaraan sekä vanhojen posliiniastioiden lasituksiin. Myös aidot kristallilasit ovat vaarassa, sillä kristalli sisältää lyijyä tai muita metallioksideja, jotka reagoivat herkästi veden ja ilman kanssa.
Voiko lasikorroosiota estää?
Lasipinnan vaurioituminen kiihdyttää lasikorroosiota. Vanhoja kristalli- ja muita lasiastioita ei ole suunniteltu konepestäviksi. Vahvasti emäksinen konepesuaine, korkea pesulämpötila ja mahdollinen hankautuminen pesussa voivat aiheuttaa laseihin pintavaurioita tai pahentaa niitä. Nykyaikaiset kristalliastiat voidaan yleensä pestä lyhyellä pesuohjelmalla alle 55 asteen pesulämpötilassa. Hienoimmissa pesukoneissa on lasien kolhiintumista estäviä pidikkeitä ja matalan lämpötilan lasinpesuohjelmia. Arvokkaat ja vanhat lasi- ja posliiniastiat kannattaa pestä käsin, kädenlämpöisellä vedellä, pehmeällä pesimellä ja neutraalilla käsiastianpesuaineella. Huolellinen huuhtelu ja kuivaus ennen säilytykseen laittamista on tärkeää. Kristallilasit suositellaan pestäviksi kerran vuodessa, vaikkei niitä olisi käytetty. Kristalli pysyy hyväkuntoisena, kun pintaan kerääntyneet epäpuhtaudet ja kosteuden muodostama emäksinen kalvo pestään pois.
Säilytä kuivassa
Kuiva, viileä ja tasalämpöinen tila on laseille ja lasitetuille astioille paras säilytyspaikka. Kosteassa tilassa lasin pinnalle kondensoituva kosteus synnyttää kemiallisen reaktion, joka muuttaa pinnassa olevia hiukkasia vesimolekyyleiksi. Ilmiö voi kiihdyttää lasikorroosiota. Kostea kellari tai ulkotila eivät ole paras paikka aran tai vanhan lasitavaran säilytykseen. Kostea ympäristö edistää myös homeen ja sienien kasvua, mikä voi vahingoittaa lasitavaraa. Lasit säilytetään pystyasennossa, että niihin ei jää kosteutta. Käyttölasi ja posliiniastiat eivät vaurioidu kovin helposti, mutta jos niitä joudutaan tilanpuutteessa pinoamaan, tehdään se varoen. Harvemmin käytettävät juhla-astiat voi kietaista kosteutta keräävään kankaaseen tai silkkipaperiin, joka suojaa pintaa naarmuuntumiselta.
Samentuma usein pinnallista
Lasikorroosiota paljon yleisempi kiusa ovat kalkkisaostumat, joita astioihin syntyy etenkin kovan käyttöveden alueella. Saostumat puhdistuvat helposti happamilla aineilla, kuten etikalla tai sitruunahapolla. Astianpesukoneen vedenpehmentimessä käytettävä erikoissuola ja huuhtelukirkaste pehmentävät myös vettä, jolloin astiat kuivuvat nopeasti eikä niihin jää valumajälkiä. Joissakin astianpesuainetableteissa on vettä pehmentävää suolaa ja huuhtelukirkastetta.
Juhlaserviisit käyttöön
Lasikorroosio on harvinaista arkikäyttöön suunnitelluissa astioissa, mutta harvemmin käytetyn juhlaserviisin kanssa on syytä olla tarkkana. Lasikorroosio vaurioittaa lasia pysyvästi, mutta kalkkisaostumat, joita voi kertyä kaikenlaisiin astioihin, on helppoa puhdistaa. Kauniit juhla-astiat ovat käyttöesineitä ja tuovat iloa, joten niitä kannattaa käyttää sopivissa tilanteissa ympäri vuoden. Pesussa astioista saadaan pois niihin kertynyt pintapöly sekä epäpuhtaudet ja samalla nähdään, missä kunnossa ne ovat. Juhlapöytään kuuluvat, kauneimmat astiat ja lasit pysyvät pitkään hyväkuntoisina, kun niitä käytetään ja hoidetaan huolella ja säilytetään asiallisissa olosuhteissa.
Teksti: Tarja Marjomaa, TTS Työtehoseura
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran THO-lehdessä 4/2024
Voit tutustua lehteen tästä linkistä