Luonto tarjoaa parhaat palvelut
Jaa artikkeli:
lukuaika n. 3 minuuttia
Green Care -päivät yhdistivät luonnon hyvinvointivaikutukset ja liiketoiminnan kehittämisen
Valtakunnalliset Green Care -päivät järjestettiin tänä vuonna Seinäjoella 8.-9.10.2024. Ne tarjosivat monipuolisen ohjelman, joka yhdisti luonnon hyvinvointivaikutukset ja liiketoiminnan kehittämisen. Tapahtuma kokosi yhteen alan asiantuntijoita, yrittäjiä ja hyvinvointipalveluiden tarjoajia. Green Care –yritykset ovat vuosien ajan olleet yksi tärkeä Työtehoseuran tutkimus- ja kehittämistoiminnan kohderyhmä.
Green Care -yritykset osana kestävää maaseudun kehittämistä
Green Care -seminaaripäivä alkoi teemalla “Eläimet kumppaneina hyvinvointityössä”. Esityksissä korostettiin eläinten hyvinvoinnin huomioimista ja lajiomaista käyttäytymistä sekä kouluttamista palvelutoimintaan. Toisena teemana oli “Green Care -liiketoimintaa: Eväitä hinnoitteluun ja kannattavuuteen”. Asiantuntijat käsittelivät hyvinvointiyritysten taloutta ja palveluiden hinnoittelua sekä tarjosivat käytännön vinkkejä ja strategioita kannattavan liiketoiminnan rakentamiseen.
Hyvinvointipalveluiden kehittäminen lähtee liikeideasta – mitä myydään ja kenelle?
ProAgria Etelä-Suomen yritysasiantuntija Auli Teppinen toi esille yritystoiminnan perusasiat. Yritystoiminnan lähtökohtana on liikeidea. Mitä palvelua tai tuotetta myydään ja kenelle? Miten erottaudutaan ja mitkä ovat yrityksen toimintatavat? Laadukkaiden ja asiakaslähtöisten palveluiden ja tuotteiden pohjana on systemaattinen ja jatkuva tuotekehittely sekä tuotteistaminen. Yritystoimintaa aloitettaessa tehdään liiketoimintasuunnitelma ja mietitään strategiaa. Ajan myötä liiketoiminnan kehittyessä ja toimintaympäristön muuttuessa tarvitaan sen päivittämistä.
Talouden hallinta on keskeinen asia kannattavassa liiketoiminnassa. Kannattavuus korostuu muutostilanteissa, esimerkiksi isoissa investoinneissa ja liiketoimintastrategiaa muutettaessa. Tällöin kannattaa käydä läpi talousluvut sekä tunnistaa ongelmat ja kehittämiskohteet. Yrittäjien on hyvä miettiä mittareita, joiden avulla seurata yritystoiminnan kehitystä. Yrittäjän on tuotteita ja palveluita hinnoiteltaessa tiedettävä kulurakenteen lisäksi, miten suuri osuus kokonaistyöajasta on laskutettavaa asiakastyötä.
Yrittäjän näkökulmaa palvelun hintaan toi Teea Ekola Ilon Kopseesta. Hän avasi esityksessään, mitä erilaisia asioita palvelun tuottamiseen liittyy ennen ja jälkeen varsinaisen palvelun tuottamisen. Tällaisia ovat esimerkiksi suunnittelu, markkinointi ja viestintä, neuvottelut, raportointi ja dokumentointi. Palvelun toteuttamisen kustannuksia ovat muun muassa varusteet, työvaatteet, tietoliikenne ja kiinteistökulut.
Paneelikeskustelussa pohdittiin eläin- ja luontoavusteisten menetelmien käyttöä hyvinvointi-, terveys- ja sosiaalipalveluissa. Keskustelussa nousivat esiin menetelmien integroinnin haasteet ja mahdollisuudet sekä niiden vaikutukset palveluiden laatuun ja asiakaskokemukseen.
Kiinnostaisiko virtuaaliluonto?
Seminaaria seuranneena retkipäivänä osallistujat tutustuivat erilaisten hyvinvointipalveluiden käytännön esimerkkeihin ja kokemuksiin lähialueen yrityksissä. Ilmajoella tutustuttiin varhaiskasvatukseen, lastensuojeluun ja eläinavusteiseen toimintaan, mm. Toiskan Terapeuttiseen Talliin. Seinäjoella keskityttiin hyvinvointiteknologioihin ja virtuaaliluontoon. Martta Ylilauri Vaasan yliopistosta esitteli Eskoon tuki- ja osaamiskeskuksessa virtuaaliluonnon monipuolisia sovelluksia ja hyötyjä. Virtuaaliluonto voi parantaa fyysistä toiminnallisuutta, sosiaalista osallisuutta, tilojen viihtyisyyttä sekä rauhoittaa ja lievittää ahdistusta.
Green Care -päivät tarjosivat erinomaisen tilaisuuden verkostoitua, jakaa tietoa ja oppia uutta luonnon hyvinvointivaikutuksista ja niiden hyödyntämisestä liiketoiminnassa. KASVUUN Kestävää kasvua maaseudulle ja KaMu Päijät-Häme sekä Kanta-Häme Kasvua ja menestystä uusiutumalla -hankkeet olivat esillä seminaaripäivänä ständitorilla. Luonnon ja eläinten hyvinvointivaikutukset sekä virtuaaliluonto voivat tarjota merkittäviä mahdollisuuksia hyvinvoinnin edistämisessä ja kannattavan liiketoiminnan rakentamisessa.
KASVUUN Kestävää kasvua maaseudulle: tavoitteena on parantaa maaseudun elinvoimaa yrittäjyyttä vahvistamalla sekä tukea yritysten kilpailukykyä ja kasvua. Päätoteuttaja TTS Työtehoseura, osatoteuttajina ProAgriat/maa- ja kotitalousnaiset Etelä- ja Keski-Suomi.
Kotisivut www.tts.fi/kasvuun
KaMu Päijät-Häme – Kasvua ja menestystä uusiutumalla: tavoitteena on edistää Päijät-Hämeen maaseutualueiden elinkeinotoiminnan kasvua ja elinvoimaisuutta sekä yhteistyötä. Päätoteuttaja on ProAgria Etelä-Suomi, osatoteuttajina ovat Päijänne-Leader ja Työtehoseura.
Kotisivut www.tts.fi/kamu-paijat-hame
KaMu Kanta-Häme – Kasvua ja menestystä uusiutumalla: tavoitteena on edistää Kanta-Hämeen seutukuntien maaseutualueiden elinkeinotoiminnan kasvua ja elinvoimaisuutta sekä yhteistyötä. Päätoteuttaja ProAgria Etelä-Suomi, osatoteuttajina ovat Hämeen Yrittäjät, Hämeen Uusyrityskeskus ja Työtehoseura.
Kotisivut www.tts.fi/kamu-kanta-hame
Hankkeiden rahoituslähde on Euroopan unionin maaseuturahoitus.
Teksti ja kuvat: Anne Korhonen ja Sari Liski-Markkanen, TTS Työtehoseura
Artikkeli on julkaistu TEHO-lehdessä 4/2024. Voit tutustua lehden digiversioon tästä linkistä.