Hyppää sisältöön

Sujuuko työ? – Pätevöidy työntutkijaksi

Mihin työaika kuluu, miten työprosesseja voi parantaa? Työn tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantaminen ovat aina ajankohtaisia, ne eivät mene muodista. Ammattitaitoinen työntutkimus antaa pohjaa työpaikkojen kehitystyölle: kun on tietoa, voi kehittää.

TTS Työtehoseuran vuosittainen Työntutkijan valmennus alkaa helmikuussa 2025. Monipuolinen sisältö ja konkreettisuus ovat saaneet hyvän palautteen. Erityisen hyödyllisinä on pidetty teorian ohessa omalle työpaikalle tehtäviä harjoitustöitä. Näin työntutkimusta pääsee harjoittelemaan käytännössä ja saa kouluttajien antaman tuen ja neuvot.

Työntutkimuksen menetelmät soveltuvat moneen. Osallistujina on ollut yrityksiä laidasta laitaan, niin isompia kuin pienempiä. Toimialat kattavat teollisuutta, logistiikkaa-alaa, rakentamisalan yrityksiä, kaupanalaa, palveluita ja julkista sektoria. Valmennus soveltuu hyvin työn kehittämisestä kiinnostuneille, mm. asiantuntija-, päällikkö- ja johtotehtävissä toimiville.

Työntutkijan valmennuksen hyväksytty suorittaminen antaa rationaalisen työntutkimuksen työntutkijan pätevyyden sekä valmiuden kehittää kestävää työtä eri työympäristöissä.  Valmennuksen aiheita ovat mm. työntutkimuksen kokonaisuus, työntutkimuksen tekniset menetelmät, kuormitustekijät työssä ja ergonomia.

“Työntutkimusvalmennuksessa näki konkreettisesti, miten tietoa työstä kerätään ja jalostetaan.”

“Työnkulkukaavioiden laatiminen, työohjeiden ja laatuvaatimusten kirjaaminen tekee työstä näkyvää.”


“Monipuolisuus yllätti. Työn kehittäminen on muutakin kuin ajan mittaamista.”

Lisätietoja

Sirpa Pussinen, asiakkuuspäällikkö, TTS Työtehoseura
sirpa.pussinen@tts.fi, puh. 050 4706 909,

Iina Hulkkonen, tutkija, TTS Työtehoseura
iina.hulkkonen@tts.fi. puh. 0417302268


Kysymyksiä ja vastauksia Q&A Työntutkimuksesta:

Mihin työaika kuluu, miten työprosesseja voi parantaa? Ammattitaitoisen työntutkijan tekemä työntutkimus kertoo faktat työn sujuvuudesta.
työntutkimus työntutkijaksi

Mitä työntutkimus on?

Lyhyesti sanottuna, työntutkimuksella selvitetään mitä työssä tapahtuu, mitä tehtävä työ sisältää, miten sitä tehdään ja miksi. Työtehtäviä tutkimalla ja mittaamalla saadaan tietoa nykytilanteesta, jotta työprosesseja voidaan selkeyttää ja työn tekemisen mahdollisuuksia parantaa.

Kenelle työntutkimus sopii?

Perinteisesti työntutkimusta pidetään teollisuusalojen juttuna, mutta näin ei ole: työntutkimus soveltuu kehittämisen työkaluksi toimialasta riippumatta, metallipajoista palvelualoille.

Työntutkimus kiinnostaa, miten edetä?

Työtehoseura tarjoaa yrityksille työntutkimus- ja kehittämispalveluita. Yhteyttä voi ottaa puhelimitse tai sähköpostilla hyvin matalalla kynnyksellä. Ensin jutellaan tarpeista, toiveista ja mahdollisuuksista, sitten edetään tarjouksen kautta toteutukseen.

Työntutkijan pätevyys houkuttelee, miten edetä?

Työntutkijaksi kouluttautuminen onnistuu Työtehoseuran vuosittain toteuttamassa Työntutkijan valmennusohjelmassa. Hyväksytty suorittaminen antaa rationaalisen työntutkimuksen työntutkijan pätevyyden sekä valmiuden kehittää kestävää työtä eri työympäristöissä. 

Mikä on työntutkimuksen uusi suunta?

Työntutkimusta leimannut mielikuva kellokallettamisesta väistyy vähitellen.
Yhä enemmän on siirrytty kokonaisvaltaiseen yrityksen kehittämiseen, jossa ajankäytön selvitys on vain yksi osatekijä. Tarkastelu voi sisältää myös olosuhdetekijöiden, kuten melun, tärinän ja valaistuksen, sekä kuormitustekijöiden mittauksia esimerkiksi työasennoista ja nostotilanteista.

Miten työntutkimuksesta saa eniten irti?

Parhaaseen tulokseen päästään, kun perinteiseen työntutkimukseen yhdistetään henkilöstön näkemykset. Näin saadaan keskusteluun näkymätön työ, jonka nimenomaan työntekijä tietää. Osallistuminen sitouttaa ja motivoi henkilöstöä. Onnistuneet ratkaisut parantavat tuottavuutta ja lisäävät hyvinvointia. Työntutkimuksen avulla saadaan myös tietoa toteutettujen ratkaisujen vaikuttavuudesta.

Haku