Pyykki sileäksi nopeasti ja helposti
Jaa artikkeli:
Lukuaika n. 3 min
Pyykin jälkikäsittelymenetelmät ovat kehittyneet vuosien saatossa. Mankelointi on vähentynyt ja Työtehoseurassa 1970-luvun alussa kehitetty pyykinrullausmenetelmä on unohdettu. Vaatehöyrystin ja sileytysvedet ovat moderni vaihtoehto pyykin jälkikäsittelyyn. Suoristussuihke osoittautui testissämme käyttökelpoiseksi pikasileyttäjäksi, mutta täydelliseen tulokseen sillä ei päästä.
Sileytetty vaate on siisti ja tuntuu päällä mukavalta. Kuumakäsittely tekee tekstiilistä hygieenisen. Silitys ja mankelointi painavat kuidut tiiviisti kankaan pintaan, jolloin tekstiilipölyn irtoaminen, pinnan likaantuminen ja kuluminen hidastuvat. Menetelmän valinnassa ratkaisee oma käsitys siitä, miltä vaatteen pitää näyttää ja tuntua.
Silitys vai mankelointi?
Silitysraudoissa on höyrytoiminto, joten vaatteita ei tarvitse erikseen kostuttaa. Silitys on paras menetelmä, kun tavoitellaan täydellistä sileystulosta. Oikealla silitystekniikalla päästään hyvään tulokseen erityisesti vaatteiden yksityiskohdissa, kuten kauluksissa, laskoksissa ja hihansuissa. Mankelin toiminta perustuu puristusvoimaan. Kostutettu tekstiili syötetään mankeliliinan avulla telalle, johon se kiertyy ja puristuu sileäksi toisiaan vasten pyörivien telojen välissä. Mankelointi sopii isokokoisille liinavaatteille ja pöytäliinoille, erityisesti pellavalle. Mankeloitu tekstiili menee pieneen tilaan, eikä pölyä tai sähköisty.
Rullattu pyykki sileytyy kuivuessaan
Pyykinrullausmenetelmä kehitettiin Työtehoseurassa 1970-luvun alussa. Rullatessa lingottu pyykki kierretään tiukasti sileäpintaisen, rei’itetyn muoviputken ympärille. Putket pujotetaan kuivausvarsiin tai pinotaan ristikkäin niin, että ilma kiertää niiden ympärillä. Pyykki sileytyy rullalla, mutta kuivumiseen kuluu useita tunteja. Loppuvaiheessa pyykki rullataan auki kuivumisen varmistamiseksi. Menetelmä on hellävarainen, vie vähän tilaa ja pyykki sileytyy hyvin. Rullaus sopii lähinnä liinavaatteille, kuten lakanoille, pyyhkeille ja pöytäliinoille. Pyykinrullaus on edelleen kokeilemisen arvoista, kunhan hommaan sopivat rullausputket löytyvät.
Hygieeniseksi höyryllä
Höyryllä sileyttäminen sopii useimmille materiaaleille. Vaatehöyrystin on näppärä jälkikäsittelylaite. Kädessä pidettävää höyrystintä liu’utetaan tekstiilin pinnalla ja muodostuva höyry sileyttää vaatteen. Verhot voi sileyttää paikoillaan ja vaatteet ripustimellaan, joten silitysvekkejä ei synny eikä silitysalustaa tarvita. Joissakin pyykinkuivauskaapeissa on höyryominaisuus. Laite kuivaa, sileyttää ja raikastaa kaikenlaisen pyykin.
Suoristussuihkeet ja silitysvedet testissä
Testasimme Murena Deco -suoristussuihketta ja Le Pere Pelletier -silitysvettä. Aineet on valmistettu Ranskassa, pakkauskoko on 500 millilitraa ja hinta on noin 12 euroa. Suoristussuihketta suihkautetaan vaatteelle, ravistellaan vaate hyvin ja annetaan kuivahtaa. Testimme osoitti, että suoristussuihke on nopea, helppo keino vaatteiden sileytykseen, kunhan tekstiilin ravistaminen tehdään kunnolla. Lopputulos ei ole silittämisen veroinen, mutta suihke sileyttää etenkin ohuehkot pellava-, pellava-puuvillasekoite- ja viskoosimateriaalit. Suihkeet ovat varteenotettava vaihtoehto satunnaisesti käytettyinä ja matkoilla, mutta reilusti ryppyiset hihat tai kaulukset eivät niillä suoristu.
Silitysveden ensisijainen tehtävä on tehostaa pyykin sileytymistä silitettäessä tai mankeloitaessa, mutta sitä voi käyttää myös suoristussuihkeena ja pyykin raikastamiseen. Silitysvesi ei tuonut testaajien mielestä lisäarvoa silittämiseen, mutta suoristussuihkeena se toimii.
Aineet eivät ole kovin riittoisia. Käyttöohjeessa neuvottu 5–6 suihkausta on usein liian vähän. Ainetta tarvitaan ilmoitettua enemmän, joka pidentää myös vaatteen kuivumisaikaa. Sileytysvesien tuoksut jakavat mielipiteitä, mutta niillä peitetään myös tunkkaisuutta. Tuoksuvan aineen käyttö on tuulettamalla raikastamisen vaihtoehto, jos vaatetta käytetään useampana päivänä.
Sileytysvesiä voi tehdä itse
Sileytysvedet sisältävät lähinnä vettä ja hajusteita, mutta pullon kyljessä oleva varoitusmerkki kertoo muun muassa allergia- ja silmäoireiden riskistä. Pullossa olevat tuotetiedot on merkitty todella pienellä kirjasimella ja jäävät oletettavasti monelta lukematta. Sileytysvesien valmistus, pakkaus ja kuljetus kuluttavat resursseja ja tuottavat jätettä. Ainetta voi valmistaa myös itse. Sumutepulloon mitataan kaksi osaa vettä, yksi osa etikkaa ja mahdollisesti muutama tippa eteeristä öljyä.
Tilanne ratkaisee valinnan
Kaikilla jälkikäsittelytavoilla on hyvät ja huonot puolensa. Silittäen ja mankeloiden päästään parhaaseen sileystulokseen, höyrytys on nopeaa ja rullaus voi olla jollekin taloudelle mainio menetelmä. Suoristussuihkeet pelastavat tilanteen, jos aika tai mahdollisuudet eivät muuta salli. Silitysvesi ei testiryhmää vakuuttanut.
Pyykin jälkikäsittelymenetelmien historiaa
Vielä 1900-luvun alkupuolella lakanat ja muut suurikokoiset tekstiilit sileytettiin käsikäyttöisellä mankelilla tai kaulauslaudan ja tukin avulla pöytälevyn päällä. Pienemmät vaatekappaleet silitettiin hellalla lämmitetyllä silitysraudalla. Sileytys helpottui, kun sähkömankelit ja -silitysraudat yleistyivät 1940-luvulla. Säätösilitysraudat yleistyivät 1950-luvun lopussa ja pari vuosikymmentä myöhemmin höyrysilitysraudat valtasivat markkinat.
Teksti: Anne Korhonen, Sari Liski-Markkanen ja Tarja Marjomaa, TTS Työtehoseura
Kuvat: Työtehoseura
Artikkeli on julkaistu TEHO-lehdessä 4/2024. Voit tutustua lehden digiversioon tästä linkistä.
Tutkimuksen ja kehittämisen kohteena on asumiseen liittyvä elämän koko kirjo älyteknologiasta esteettömyyteen ja energiatehokkuuteen. Tutustu täältä asumisen tutkimustoimintaan tarkemmin.