Ruoka Akatemia: ruoka-alalle kasvua, tuottavuutta ja vetovoimaa
Jaa artikkeli:
Ruoka Akatemian aamiaistilaisuus 6.3.2025 Helsingin Musiikkitalolla kirvoitti vilkasta keskustelua ja kantaaottavia puheenvuoroja ruoka-alan kasvunäkymistä
Hallitusohjelmassa on asetettu tavoitteeksi suomalaisen puhtaan ruoan potentiaalin hyödyntäminen uudella kasvuohjelmalla. Kasvua haetaan etenkin elintarvikkeiden viennistä, joka nykyisellään on arvoltaan 2,2 miljardia euroa ja jonka kaksinkertaistamista tavoitellaan vuoteen 2031 mennessä. Mistä löytyvät kasvun eväät?
Kansanedustaja, Keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen näkee ruoka-alan aivan erityisenä toimialana, ”elinkeinojen äitinä”. – Ei pidä vähätellä, vaan tuoda isosti julkiseen keskusteluun ruoka-alan kasvunäkymät. Huolta tulee pitää ketjun hauraimmasta osasta, alkutuotannosta sekä vastata laajasti ruoka-alan osaajapulaan, tarjoilla porkkanoita innovaatioiden vauhdittamiseen, ja tietenkin lisää vientiä, listaa Kaikkonen kasvun edellytyksiä.

Ei pidä vähätellä, vaan tuoda isosti julkiseen keskusteluun ruoka-alan kasvunäkymät. Huolta tulee pitää ketjun hauraimmasta osasta, alkutuotannosta sekä vastata laajasti ruoka-alan osaajapulaan, tarjoilla porkkanoita innovaatioiden vauhdittamiseen, ja tietenkin lisää vientiä
Antti Kaikkonen
TKI-panostusten puolesta puhuu myös kansanedustaja, yrittäjä ja enkelisijoittaja Noora Fagerström (kok.). – Meillä on valtavasti potentiaalia, on puhdas vesi, puhdas ilmanlaatu ja tuotamme ruokaa intohimolla ja rakkaudella. Meidän pitää osata kertoa näistä, ja siihen tarvitaan myös yhteiskunnan tukea, arvioi Fagerström.

Meillä on valtavasti potentiaalia, on puhdas vesi, puhdas ilmanlaatu ja tuotamme ruokaa intohimolla ja rakkaudella. Meidän pitää osata kertoa näistä, ja siihen tarvitaan myös yhteiskunnan tukea.
Noora Fagerström
Esimerkkeinä yrityselämästä olivat Tuomas Salusjärven esitys Valiolta, joka on veturiyrityksenä kehittämässä tulevaisuuden ruokajärjestelmää Food 2.0-hankkeessa sekä Thomas Heinrichsin puheenvuoro Lidl Suomesta, jonka verkoston kautta viedään jo nyt vuosittain 150 suomalaista tuotetta eri puolille Eurooppaa. Tärkeän herättelyn tilaisuuteen toi TTS Työtehoseuran varatoimitusjohtaja Anna-Maija Kirkkari, joka nosti näkökulmaksi tuottavuuden ja sen kehittämisen. – Ruoka-alan kasvuloikka on tuottavuusloikka, todettiin osuvasti yleisökeskustelussa.
Ruoka Akatemian YouTube-kanavalle
Ruoka Akatemia
Ruoka Akatemian tavoitteena on lisätä päättäjien ja vaikuttajien ymmärrystä suomalaisesta ruokajärjestelmästä. Ruoka Akatemiaa toteuttaa TTS Työtehoseura maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella.
Lisätietoja
Anna-Maija Kirkkari, TTS Työtehoseura, varatoimitusjohtaja
Puh. 040 7304 667, sposti: anna-maija.kirkkari@tts.fi