TTS arvioi: Loviisan asuntomessuilla maisemia meren rannalla
Jaa artikkeli:
Tämän vuoden asuntomessut järjestettiin Loviisan Kuningattarenrannassa 7.7.–6.8.2023, noin kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Alueella oli 24 messukohdetta. Messuilla vieraili kuukauden aikana yhteensä noin 107 000 ihmistä, joista noin puolet vieraili messujen aikana ensimmäistä kertaa Loviisassa. Messukoteihin pääsee edelleen vierailulle virtuaalisesti. Kohteisiin voi palata sekä uudessa Asuntomessut-sovelluksessa, että Asuntomessujen nettisivujen www.asuntomessut.fi kautta löytyvillä virtuaalisilla messuilla. Seuraavat Asuntomessut järjestetään Oulussa heinä-elokuussa 2025.
TTS Työtehoseuran asumisen tutkijat kiersivät tuttuun tapaan alueella analysoimassa kohteita ja niiden toimivuutta. Messujen teemat olivat “Asunto on enemmän kuin koti”, “Valaistuksella on väliä” ja “Merellä on merkitystä”. Katsotaan, mitä nämä teemat käytännössä merkitsivät.
Asunto on enemmän kuin koti
Kodissa tehdään muutakin kuin asutaan. Etätyöpisteitä tai työhuoneita toimistotyöhön näkyi melkein kaikissa kohteissa. Etätyöpisteissä on huomioitava riittävä ergonomia, valaistus ja säilytystila. Hyvää asuntosuunnittelua on varautua nykytilanteen lisäksi erilaisiin elämänvaiheisiin ja eri asukkaiden tarpeisiin, jolloin taloa ei tarvitse aina remontoida tarpeiden muuttuessa. Meren rannalla sijaitseva asunto voi olla samalla myös ”kesämökki”, joka vähentää matkustamisen tarvetta.
Valaistuksella on väliä
Ihmisten lisäksi myös mm. läheisessä metsässä asuvien lepakoiden elintavat otettiin huomioon alueen valosuunnittelussa. Paras tapa huomioida sekä ihmiset että eläimet, on välttää häikäisevää valosaastetta. Tämä tehtiin käytännössä valitsemalla ulkoalueille mahdollisimman paljon epäsuoraa ja alaspäin suuntautuvaa valaistusta, joka kohdistuu vain sinne, missä sitä tarvitaan. Valaistukseen haluttiin panostaa myös siksi, että näkymä Loviisan vanhasta kaupungista lahden yli haluttiin pitää postikorttimaisena. Asuntojen valaistus hoidettiin useissa kohteissa älykkäillä, muuntuvilla valaistusratkaisuilla, joita voi ohjata vaikka puhelimella. Hyvin suunniteltu valaistus, oli sitten viimeisintä älyteknologiaa tai perinteisempää, lisää asumisviihtyisyyttä ja turvallisuutta.
Merellä on merkitystä
Asuntomessualueella asutaan aivan meren äärellä, joten asukkailla on myös vastuu ympäristön ja meren hyvinvoinnista. Rantamaiseman luonnonmukaisuutta oli pyritty vaalimaan ja pihoilla oli suosittu luonnonmateriaaleja. Messualueen kupeeseen toteutettiin hienoja luontoelämyksiä tarjoava luontopolku, jossa ”luonto saa myös rönsyillä kävelijän päälle”. Hulevesipainanteet ovat oikeissa kohdissa ja lahopuita on jätetty paikalleen.
Rakentaminen ja rakennusten lämmitys ovat tärkeässä roolissa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ja kestävä kehitys on oleellinen osa messuarviointia. Hiilijalanjäljeltään mainiot hirsitalot olivat näilläkin messuilla yleisiä ja aurinkopaneelit ovat jo messurakentamisen valtavirtaa. Yhdessä kohteessa (Villa Aurora) sähkökalusteiden valmistukseen oli käytetty valtameriin hylättyjä kalaverkkoja. Jätelajittelu oli huomioitu sekä jätteiden syntypaikalla messukodeissa että korttelikierrätyspisteissä.
Talo meren päällä
Suomen Asuntomessujen yhtenä tavoitteena on toimia kokeilu- ja kehitysalustana uudenlaisille asumisen ja rakentamisen tavoille. Loviisan messuille valmistui tiettävästi Suomen ensimmäinen ympärivuotisesti asuttava kelluva talo LoviSea. Messuille teetetyn selvityksen mukaan Suomessa on vuosisatojen laivan- ja veneenrakennuksen historian myötä vahva osaamispohja kelluvaan asuntorakentamiseen. Suomella voisi hyvin vesistöisenä maana olla myös luontaiset edellytykset kelluvalle asumiselle. Selvitys muistuttaa, että nykyarvioiden mukaan tämän vuosisadan jälkipuoliskolla satoja miljoonia maailman rannikkokaupunkien asukkaita joutuu hakeutumaan muualle asumaan meriveden pinnannousun aiheuttamien tulvien takia. Kelluvien asuintalojen ja kelluvien korttelien rakentamisosaaminen voisi tarjota Suomelle mittavia kansainvälisiä vientimahdollisuuksia.
Keittiöt olivat toimivia
Keittiö on usein asunnon kallein ja käytetyin tila, joten siltä odotetaan toimivuutta. Tämä on aina Työtehoseuran arvioinnissa oleellinen kohta. Keittiötrendit vaihtuvat, mutta suunnittelussa on onnistuttu silloin, kun keittiö vastaa perheen yksilöllisiin tarpeisiin. Toimivassa keittiössä toteutuu aina muutamia perusasioita, kuten esimerkiksi riittävät laskutasot tärkeimpien toimintojen vieressä.
Lähes kaikissa Loviisan messukohteissa oli saarekkeellinen avokeittiö. Keittiösaarekkeissa oli lähes poikkeuksetta tasoliesituuletin, jossa liesituuletin on integroituna keittotasoon. Lisäksi saarekkeissa oli ilahduttavan paljon vesipisteitä, joka lisää ruoanlaiton turvallisuutta ja työergonomiaa. Tasoliesituuletin ei rajaa näkyvyyttä samalla tavoin kuin katosta roikkuva tuuletin, jossa taas yhtenä etuna on työskentelyvalo. Keittiökalusteisiin oli valittu lämpimiä, murrettuja värejä ja puuta, mutta jonkin verran edelleen – tai jälleen – myös valkoista.
Esteettömyydestä oli tingitty
Monet messukohteet olivat kaksikerroksisia ja useat rantatonttien talot luonnollisesti rinneratkaisuja. Ulko- ja sisäportaikkoja oli paljon. Talojen suunnittelussa ei oltu painotettu kovin merkittävästi esteettömyysnäkökohtia. Esteettömyyden huomioiminen olisi kuitenkin kaikille käyttäjille hyvä. Vaikka itse pystyisikin käyttämään portaita ja kiipeämään ulko-ovelle, on hyvä varautua myös mahdollisiin liikkumisen muutoksiin ja huonojalkaisempiin kyläilijöihin.