Skip to content

Työtehoseuran arkistokuvia Metsämuseo Luston kokoelmiin

Arkistokuva metsätyöstä
Työtehoseura luovutti metsäaiheisia arkistokuvia Metsämuseo Luston kokoelmiin. Sadan vuoden taipaleelta kootut kuvat kertovat muuttuvasta ja kehittyvästä metsätyöstä, teknologiasta ja koulutuksesta.

— Metsämuseo Luston kokoelmissa nämä arvokkaat vanhat valokuvat saavat arvoisensa kotipaikan ja säilyvät tulevien sukupolvien hyödyksi, iloksi ja ihmeteltäväksi, arvioi Työtehoseuran toimitusjohtaja Juha Ojala.

Keskeinen osa Luston toimintaa on tutkimus- ja kokoelmatyö. Mittavat kokoelmat pitävät sisällään esineiden ja arkistoaineistojen lisäksi puoli miljoonaa valokuvaa sekä elokuva- ja videotallenteita ja julkaisuja.

— On hienoa, että Työtehoseura tuntee ja arvostaa oman toimintansa historiaa. Työtehoseura oli yhtenä metsäalan yhteisönä vuonna 1988 mukana perustamassa Suomen Metsämuseosäätiötä, joka on Luston taustaorganisaatio, taustoittaa Luston kehittämisjohtaja Leena Paaskoski.

Metsämuseo Lustossa on kesän kohokohtana uudistunut näyttely, joka houkuttelee kävijöitä Punkaharjun kansallismaisemaan. Metsäsuhteiden maa -näyttely tarjoaa uudenlaisia sisältöjä eri kävijäryhmille myös taiteen ja kulttuurin elementeillä.

—Uusi ydinnäyttely on monikanavainen, elämyksellinen ja vuorovaikutteinen kokonaisuus, joka houkuttelee käymään metsäkeskustelua. Näyttelyn kuusi näkökulmaa kertovat monipuolisesta ja muuttuvasta metsäsuhteesta, kertoo Leena Paaskoski.

Arkistokuvien myötä Työtehoseura välitti onnittelutervehdyksen uudistuneelle Metsämuseo Lustolle. Valokuvat tullaan digitoinnin jälkeen julkaisemaan valtakunnallisessa Kantapuu-Finnassa osoitteessa https://kantapuu.finna.fi/

Neljä henkilöä Työtehoseuran arkistokuvien äärellä metsämuseo Lustossa
Arkistokuvien parissa Metsämuseo Luston Leena Paaskoski ja Iiris Kankaanpää sekä Työtehoseuran Sirpa Pussinen ja Henna Hurttala.

Yläkuva: Arkistokuvat kertovat metsätyön muutoksesta. Työtehoseuran kursseilla opittiin työvälineiden tekoa ja kunnostusta. ”Jokainen tekomies valmistaa itse kirvesvartensa, jolloin hän saa siitä sopivan pitkän, muodoiltaan ja mitoiltaan sopivan ja käteen käyvän.”

Lisätietoja:

Juha Ojala, toimitusjohtaja, TTS Työtehoseura, juha.ojala@tts.fi, puh. 050 567 3908
Leena Paaskoski, kehittämisjohtaja, Metsämuseo Lusto, leena.paaskoski@lusto.fi, puh. 050 366 9552

Haku