Uusi mittauslaite tekee kvartsipölyn hallinnasta tehokkaampaa ja turvallisempaa
Jaa artikkeli:
Kvartsipöly, eli kiteinen piioksidi, on näkymätön mutta vaarallinen työpaikkariski, erityisesti rakennus- ja kaivosteollisuudessa. Tämä pieni pöly voi aiheuttaa vakavia keuhkosairauksia, kuten silikoosia ja keuhkoahtaumatautia. Työntekijöiden altistumisen vähentäminen on ensiarvoisen tärkeää, ja tässä uusimmat teknologiat voivat tuoda merkittäviä parannuksia.
Miten uusin mittauslaite voi auttaa vähentämään altistusta ja parantamaan työpaikkojen turvallisuutta? Näihin kysymyksiin vastaa Asko Seppälä ASTQ Supply House Oy:stä, joka esitteli TTS Työtehoseurassa Vantaan Sarkatien rakentamisen yksikössä alan uusimman reaaliaikaisen kvartsipölyn mittauslaitteen Trolex Air XS:n.
Mikä kvartsipöly on ja miksi sitä mitataan?
Kvartsipöly on erittäin pieniä, silmämääräisesti näkymättömiä hiukkasia, jotka syntyvät erityisesti pölyävissä työvaiheissa, kuten porauksessa, leikkauksessa ja hionnassa. Vaikka kvartsipölyä ei voida nähdä, sen terveydelle aiheuttamat riskit ovat todellisia. Hengitettäessä nämä pienet hiukkaset kulkeutuvat keuhkoihin ja voivat aiheuttaa vakavia, pitkäaikaisia keuhkosairauksia.
Koska kvartsipölyn määrä ei ole silmin nähtävissä, sen mittaaminen on tärkeää työntekijöiden terveyden suojelemiseksi ja lainsäädännön vaatimusten täyttämiseksi. Ilman mittauksia on vaikea tietää, kuinka suurelle pölyaltistukselle työntekijät ovat päivittäin alttiina ja miten suuri riski altistuksesta on.
– Työnantajan on noudatettava työturvallisuuslakia ja muita säädöksiä, jotka koskevat työympäristön riskien arviointia ja hallintaa sekä työtapaturmien ehkäisyä. Pöly on yksi salakavala ja näkymätön riski työpaikoilla, ja sen asianmukainen hallinta on välttämätöntä. Oikeat pölynhallintaratkaisut ja riittävät henkilösuojainvalinnat ovat avainasemassa työntekijöiden terveyden suojelemisessa.
Asko Seppälä ASTQ Supply House Oy:stä
Kvartsipölymittauksissa vakavin virhe on mittausten täydellinen laiminlyönti. Tällöin altistuksen seuranta jää tekemättä, mikä korostaa valvonnan ja selkeiden velvoitteiden tarvetta pölyaltistuksen ehkäisyssä. Toinen merkittävä virhe on mittausten suorittaminen väärään aikaan. Luotettavan altistusarvion saamiseksi mittaukset on ajoitettava tarkasti työtehtävien ja olosuhteiden mukaan. Esimerkiksi reaaliaikaiset mittaukset TROLEX Air XS -mittarilla mahdollistavat pölytasojen jatkuvan ja tarkan seurannan. Kolmas ongelma on pelkkään visuaaliseen tarkkailuun luottaminen, mikä on virheellistä. Kvartsipölyn partikkelit ovat niin pieniä, etteivät ne ole ihmissilmällä havaittavissa, luettelee Seppälä yleisistä virheistä, joita pölyn mittauksessa voi tehdä.
Uudet mittauslaitteet parantavat turvallisuutta
Perinteinen kvartsipölyn mittaaminen on edellyttänyt ilmasta otettujen näytteiden analysoimista laboratoriossa. Tämä on tarkka mutta hidas prosessi, joka voi viivästyttää tärkeän tiedon saamista työpaikan pölytilanteesta. Nämä perinteiset menetelmät ovat kuitenkin yhä se, mitä edellytetään edelleen tehtävän. Työhygieenisten mittausten tarkkuus varmistetaan sertifioiduilla ja testatuilla prosesseilla, jotka takaavat tietojen luotettavuuden.
Uudet reaaliaikaiset mittauslaitteet, kuten tämä esittelyssä oleva Trolex Air XS, muuttavat kuitenkin huomattavasti pölyn hallinnan tehokkuutta työpaikoilla. Kyseinen mittari on maailman ensimmäinen ja ainoa suoraan osoittava laite, joka pystyy mittaamaan kiteistä piioksidia (kvartsia). ASTQ:n maahantuoma Trolex Air XS mittaa kvartsipölyn pitoisuuden suoraan työmaalla ja antaa tulokset välittömästi. Tämä auttaa estämään pölyaltistuksen vaarat oikea-aikaisella reagoinnilla.
Trolex Air XS antaa mittaustietoa jatkuvasti reaaliajassa ja osoittaa oikeat hetket työhygieenisten mittausten tekemiselle. Näin se toimii täydentävänä työkaluna perinteisten mittaustapojen rinnalla, mahdollistaen nopeamman ja tarkemman riskienhallinnan työpaikoilla.
–On tärkeää, että käytetään laadukkaita mittauslaitteita ja varmistetaan niiden säännöllinen huolto ja kalibrointi, jotta mittaustulokset ovat tarkkoja ja luotettavia. Myös mittaustarkkuus varmistetaan sertifioiduilla AHA- tai RTA-asiantuntijoilla sekä FINAS-akkreditoiduilla laboratorioilla. Oikein ajoitetut mittaukset, kuten Trolex Air XS:llä suoritettavat mittaukset, varmistavat oikean mittaushetken kvartsipölyn tarkan määrän selvittämiseksi, huomioi Seppälä.
Mitä hyötyä reaaliaikaisesta mittauksesta on?
Reaaliaikaiset mittauslaitteet tekevät kvartsipölyn hallinnasta tehokkaampaa ja tarkempaa. Näiden laitteiden avulla ongelmat voidaan tunnistaa välittömästi, ja työntekijöiden altistuksen huippukohdat havaitaan oikeaan aikaan. Tämä mahdollistaa nopean toiminnan ja ehkäisee altistuksen vaaroja ennen kuin niistä aiheutuu terveydellisiä haittoja.
–Reaaliaikaiset mittaukset auttavat myös varmistamaan, että kvartsipölylle asetettuja raja-arvoja (0,1 mg/m³) ei ylitetä. Trolex Air XS -laitteen voi lisäksi yhdistyä IoT-järjestelmiin, jolloin se tuottaa reaaliaikaista dataa valvontajärjestelmiin. Tämä tekee seurannasta aiempaa tarkempaa ja helpompaa. Reaaliaikaisella mittauksella työpaikoista voidaan tehdä turvallisempia, ja työnantajat voivat reagointiaikojen nopeuden ansiosta estää ongelmat ennen kuin ne eskaloituvat, huomioi Asko Seppälä.
–Laite kuten Trolex Air XS ei ole pelkästään mittausväline, vaan se on osa tehokasta riskienhallintajärjestelmää, joka mahdollistaa paremman valvonnan ja nopean reagoinnin altistukseen, toteaa Seppälä.
Kun työpaikoilla käytetään uusinta teknologiaa, voidaan paremmin suojella työntekijöiden terveyttä ja taata, että jokaisella on oikeus turvalliseen työympäristöön – myös niissä pölyisissä ammateissa, joissa pöly altistaa työntekijät erityisesti hengitystiesairauksille.
Teksti&kuva: Eija Lilja-Vuori, TTS Työtehoseura markkinointi